Élelmiszergazdaság

Piac

Megállíthatatlanul drágul itthon a kenyér

Az Eurostat legújabb adatai szerint a kenyér az egész Európai Unióban Magyarországon drágult meg a legnagyobb mértékben, mégpedig 66 százalékkal. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint ennek az az oka, hogy a kenyér évek óta túl olcsó volt a költségekhez képest. Most viszont az energia és az alapanyag drágulása miatt még többe fog kerülni.

Létrehozva:

|

Miközben Magyarországon a kenyér és sütőipari termékek árai jóval elmaradtak a környező országokéhoz képest, jelentősen emelkedett az alapanyagok és az energia ára, illetve bér és a logisztika költsége is – magyarázta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Tavaly óta a liszt ára csaknem a háromszorosára, a gázé hét-nyolcszorosára, az áram ára pedig a tíz-tizenkétszeresére nőtt, ami a sütőipari vállalkozások számára jelentős önköltség-növekedést okozott, amit most tovább kell hárítaniuk a vásárókra. Felmérésük szerint a magyar kenyér – a környező országokéhoz viszonyítva – még így is 73 százalékos áron áll.

Fotó: MTI

Septe József arra is felhívta a figyelmet, hogy a multinacionális láncok hosszú időn át jelentősen lenyomták a sütőipari termékek árát, és emiatt a hazai sütőipar épphogy csak létezni tudott. Hozzátette: további alapanyagár-emelkedések jönnek, ráadásul a 480 forintos kedvezményes tankolásból is kiestek a vállalkozások, következésképp tovább nő a sütőipari vállalkozások önköltsége, amit még kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba.

A pékszövetség elnöke nem kívánt jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mennyibe fog kerülni egy hónap múlt egy kiló fehér búzakenyér Magyarországon. Mint mondta, ezt korrekt módon csak az alapanyag- és energiaköltségek ismeretében lehetne kiszámolni.

Septe József azokról a panaszokról, hogy sok helyen nem kapni fél vagy negyed kiló kenyeret, azt mondta: az erre vonatkozó szabályokat nem a sütőipari vállalkozások hozzák, de szükség lehet a változtatásra, mert nem mindenki fog tudni kifizetni már egy kiló kenyeret.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook