Hírek

Remek vitaminforrás a savanyú káposzta

A savanyú káposzta értékes C-vitamin-forrás, a téli hónapokban érdemes rendszeresen és bőségesen fogyasztani.

A káposztát az ókori görögök, a rómaiak is termesztették, az egyiptomiak orvoslásra használták és szent növénynek tartották. A középkori kolostorokban a szerzetesek foglalkoztak a nemesítésével, hazánkban a 15. században terjedt el. A skorbut főleg a tengerészek betegsége volt, az egyoldalú, nyers zöldségeket, gyümölcsöket nélkülöző táplálkozás következtében. Ezt felismerve James Cook hajóskapitány hajóútjain az étrendbe rendszeresen savanyú káposztát iktatott be, felvértezve matrózai szervezetét a betegség ellen. Vitamintartalma támogatja az immunrendszert, rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a fertőző betegségek kialakulását, de ha elkaptuk, gyorsíthatja a felépülést – írja a veol.hu.

fotó: pixabay.com

Máj János zirci őstermelő szüleitől örökölt hagyományt folytatva, ősi sváb recept szerint savanyítja az öccsével megtermelt káposztát. Nincs olyan nap, hogy ne enne meg egy-egy marékkal, mióta káposztázik, soha nem volt beteg.

A vitaminok mellett ez az ízletes finomság tartalmaz ásványi anyagokat, kalciumot, vasat, fluort, cinket, rezet, káliumot, folsavat. C-vitaminja segít megkötni a szervezetben a kalciumot, hozzájárulva a csontok szilárdságához, stabilitásához. Étvágygerjesztő, kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, az egészséges bélflóra kialakulásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében. A népi bölcselet szerint a belek seprűje, mert magas rosttartalmának köszönhetően megtisztítja a belek falát. Leve enyhén hashajtó hatású. Fogyókúrázók számára is ajánlatos a fogyasztása, mert alacsony az energiatartalma, 10 dkg alig 20 kilokalóriát tartalmaz. Szabályozza a vércukrot, segíti a máj működését, csökkenti a koleszterinszintet.

A népi gyógyászat köszvény esetén savanyúkáposzta-kúrát javasol. Savanyított levelét külső borogatásra is ajánlják, gennyes sebekre, égési sérülésekre, méhcsípésre, fájdalomcsillapításra.

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos így írt 1950-ben íródott versében: „Szörnyű betegség még s örök az isiász. Ellene, testvér, tudod, mit csinálsz? Savanyú káposztát melegíts magadra, huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva”.

A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, de számos ízes téli étel alapanyaga. Fontos azonban tudni, hogy ezeket a káposztás ételeket emésztőrendszeri betegségekben szenvedők, epebetegek, haspuffadásra hajlamosak csak mértékkel fogyasszák.

agrotrend.hu / veol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés