Élelmiszergazdaság

Piac

Pálinkának fő a barack

Katonás rendben sorakoznak a cefréshordók a somogyi pálinkafőzdékben. A kiskertekben szépen termettek a gyümölcsfák, sokan viszik kifőzetni a megmaradó gyümölcsöt. A főzdék többsége nem emelt, a tavalyi áron üzemel.

Meggyet, szedret és ringlószilvát hozott az osztopáni pálinkafőzdébe Stickel József. A cef­rével teli hordókat egy palló segítségével pakolták le a platós autóról.
 


Fotó: Kovács Tibor (sonline.hu)

– Körülbelül 250 liter cefre jött össze a kertünk gyümölcseiből, húsz liter pálinka biztos lesz belőle – mondta el Stickel Józsefné. Tavaly csak kevés párlatot főzettek, nem volt gyümölcsük és minimális mennyiséget vásároltak. – Július elején álltunk neki, epret nem hoztak, de érkezett cseresznye, meggy és kajszibarack cefrének is – mondta el Csóri Ferenc főzőmester. Hozzátette: az idén élénkült a forgalmuk.

– Vödrökben hordjuk az üstbe a cefrét és utána befűtök. Átlagosan három óra alatt elkészül a párlat, amelyet még tisztázzuk, finomítjuk – mutatta a munkafolyamatokat. Vásárlóik átlagosan azt kérik tőlük, hogy 46-48 alkoholfokos legyen a párlatuk. Több mint húsz éve foglalkoznak pálinkafőzéssel, a legtöbben a helyből és környékből érkeznek hozzájuk. Arra számítanak, hogy jövő év elején végeznek a főzéssel.

A táskai pálinkafőzdében jelenleg karbantartási munkák zajlanak, augusztus közepén indul a főzés a tavalyi áron. Már most keresik őket a környékbeliek.

Sokféle gyümölcs termett bőséggel az idén, de a legtöbben kajszibarackot hoznának – mondta el Gadányi Albert párlatmester.

Pach Gábor zamárdi főzdéjében június végén kezdte meg a munkát, először cseresznyecefréjéből készített pálinkát. Tervezi, hogy barackból, szőlőből, és törkölyből is készít párlatot. – Nagyon jó a minősége a gyümölcsöknek, egy kicsit a létartalom kevesebb a szárazság miatt – mondta el az ismert pálinkamester.

Gyenesei István tizenkét éve foglalkozik pálinkafőzéssel, azóta számos arany és Champion-díjas párlat került ki kezei közül. – Mindig cseresznyével kezdek, de az idén a sok eső miatt nem aromásodott kellően, így ez kimaradt, mindig azokból a gyümölcsökből válogatok, amiből van mennyiség és jó minőségű – mondta el Gyenesei István.

– Sok állomása van a pálinkateremtésnek, amikor el lehet rontani. A gyümölcsben lévő aromákat kell megőrizni és minél többet koncentráltan a pohárig elvinni. A ­meggy cefréjét kifőzte, érik a kajszija, augusztus második felében a bodzacsetével folytatja, majd következik a szőlő-, körte- és birspálinka készítése. Megjegyezte, évről évre azon töri a fejét, hogyan tud fejleszteni. Jelenleg egy új fajélesztő törzsel kísérletezik, amivel még különlegesebbé varázsolná pálinkái aromagazdagságát.

agrotrend.hu / Sonline, Góz Lilla

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés