Élelmiszergazdaság

Piac

Nem az ehető rovar és a lombikhús a magyar élelmiszeripar jövője

Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig. A korábbi uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg a straté­giai ágazat. Az első kiírások már ebben a félévben megjelenhetnek – hangsúlyozta Erdős Norbert. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy vélekedett, minden lehetőség adott ahhoz, hogy ismét az európai élvonalban versenyezzen a magyar élelmiszer.

Miért most, egy világjárvány közepette vált aktuálissá, hogy a Nébih átfogó vizsgálatot indítson az alternatív fehérjeforrásokról? Milyen élelmiszerekre kell gondolnunk?

– Egyre nagyobb divat az állati fehérje kiváltása, és a járvány sem törte meg az élelmiszer innovációját. Az alternatív fehérjeforrások közé tartozik egyebek mellett a laboratóriumi úton előállított hús vagy más néven lombikhús. Idesorolnám a szóját is, amely régebben az élelmiszerekben kiegészítő összetevőként volt jellemző, mára viszont egyre elterjedtebb főfogásként is. Szintén idetartoznak az étkezési célra tenyésztett rovarok.

– Sokan visszataszítónak tartják a rovart vagy a műhúst, mások viszont nyitottak az újdonságokra. Veszélyesek lehetnek ezek a fehérjeforrások?

– Ezekkel az alternatív fehérjeforrásokkal kapcsolatban az a legnagyobb aggály, hogy egyelőre nem világos, milyen hatása van az emberi szervezetre a biológiai tulajdonságaikból, a fehérjeláncból vagy az eltérő felépítettségből adódó különbségeknek. A Nébih rendszeresen komoly vizsgálatokat végez a jövőben, hogy valós képet kaphassunk a kockázatokról.

– Felvetődnek általános élelmiszer-biztonsági problémák az alternatív fehérjékkel?

– Nem élelmiszer-biztonsági probléma, de említést érdemel, hogy a húshelyettesítőként használt növényi alapanyagok túlnyomó része nem tartalmazza az élettanilag szükséges esszenciális aminosavak mindegyikét. A nem megfelelő tápanyagfogyasztás hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Az pedig már az élelmiszer-biztonsági hibák között említhető, hogy az egyes növényi alapú élelmiszer-összetevők esetében a por állag miatt gyakori lehet a keresztszennyezés egyes allergénekkel, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat az arra érzékenyeknél.

– Immár konkrétumokat is említhetünk. Az EU élelmiszerekkel foglalkozó szakhatósága emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztbogár lárváját. Ha Brüsszel rábólint, hogy forgalmazható legyen a rovarhús az EU-ban, akkor Magyarországon is zöld jelzést kap a lisztkukac?

– Ne dugjuk a homokba a fejünket, Magyarország uniós tagállam. Nyugat-Európában egyre jobban hallatják a hangjukat azok a mozgalmak, amelyek üldözik az állati fehérjét, a hagyományos állattartást. A magyar kormány ennél jóval konzervatívabb nézeteket vall. A lakosság hetven százaléka elutasítja az ízeltlábúak fogyasztását. Teljesen indokolatlan és a valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy a hagyományos húsféléknek létezik teljes értékű alternatívája. Mi a fogyasztók igényeinek megfelelő, kiegyensúlyozott jövőt szánunk a hazai élelmiszeriparnak.

– A megszaporodott kormányzati és élelmiszer-ágazati bejelentések arra utalnak, hogy most végre tényleg fejlődhet az elmúlt évtizedekben leépült hazai élelmiszer-feldolgozás?

– Óriási lehetőség, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet. A vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői.

Fotó: mno.hu

 Mikor és milyen tartalommal várhatók a legelső élelmiszeripari pályázatok?

– Várhatóan már az idei első félévben megjelenik egy kiírás a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari ágazat mikro- és kisvállalkozásainak, jellemzően eszközbeszerzés támogatására. Terveink szerint a második félévtől újabb pályázat is indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplőknek.

– A korábbi költségvetési ciklusban is százmilliárdokra pályázhattak a szereplők, mégis elmaradt a látványos áttörés. Mire számíthat az ágazat?

– Az előző ciklus kifizetései még nem zárultak le, így a beruházások megvalósulása, majd az eredmények mérése még nem lehetséges. Célunk, hogy a hétéves pénzügyi keretből a teljes ágazat részesülhessen, méret szerinti megkötés és a tevékenység jellegének meghatározása nélkül. Annak érdekében, hogy az élelmiszeripari támogatásokra a pályázatok az ágazat igényeknek megfelelően legyenek kiírva, online egyeztetéssorozatot indítottunk az élelmiszer-előállítás érdekképviseleteivel és a szektor más szereplőivel.

– Az előző, 2014–2020 közötti ciklushoz képest mennyivel jut több támogatás a hazai élelmiszergyártásnak? A jelenlegi, 2027-ig tartó ciklus végére már megközelíthetjük a versenyben a nyugat-európai országokat?

– Úgy gondolom, igen, harminc év elteltével újra meghatározó szereplőként térhet vissza a magyar élelmiszeripar a nemzetközi versenybe.

A hazai szereplőknek most minden adottságuk és lehetőségük meglesz arra, hogy hét év múlva beérjék, megközelítsék a legfejlettebb európai versenytársakat.

Már a 2014–2020-as periódus is sok változást hozott. Korábban az alapanyag-termelés került a középpontba, majd 2014-től jelentős összeg, a tervezett 300 milliárd forintot bőven meghaladó 450 milliárd forint áramlott az ágazatba. A pályázatok forrása és elérhetősége az érintett minisztériumok és az előirányzatok, valamint az operatív programok között jelentősen szétaprózódott.

– Komoly csapás érte az élelmiszeripart a rendszerváltozást és az uniós csatlakozást követően is, ráadásul a komolyabb fejlesztések évtizedekig elmaradtak. Hol hozható be ez a több évtizedes lemaradás?

– Magyarország adottságai mellett a digitalizáció és a modern technológia már egészen más megközelítést követel meg, mint akár néhány évvel ezelőtt. Ezért döntött úgy a miniszté­rium, hogy megalkotja a digitális élelmiszeripari stratégiát.

– Hol tart a stratégia, mik a legfontosabb irányok?

– Márciusban várható a digitális élelmiszeripari stratégia véglegesítése az ágazat képviselőivel és a munkában részt vevő tudományos és egyéb szervezetekkel folytatott széles körű egyeztetéseket követően. A stratégiaalkotó munka 2020 őszén vette kezdetét, a megalapozó kutatás január közepén lezárult. A kérdőívek reprezentatív eredményt adnak az ágazat aktuális digitalizációs helyzetéről, az elvárásokról és a fejlesztési, valamint fejlesztendő irányokról. Terveink szerint az ágazat képviselőivel és a munkában részt vevő tudományos és egyéb szervezetekkel megvitatott anyagról feb­ruár végén társadalmi egyeztetést folytatunk, márciusban pedig véglegesítjük. A tapasztalatokat a következő időszak támogatási forrásainak tervezése során alkalmazzuk.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés