Élelmiszergazdaság
Piac
Magyar-finn kapcsolatok az élelmiszergazdaságban?
A friss és feldolgozott zöldség-gyümölcs, bor és prémium kategóriás magyar élelmiszerek finnországi értékesítési lehetőségeiről tárgyalt Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a finn agrártárca miniszterhelyettesével.
fotó: 123rf
A tárgyalásra Finnország legjelentősebb élelmiszeripari vására, a Wine, Food and Good Living 2015 alkalmából került sor, amelyen több magyar cég is képviseltette magát. A kétoldalú megbeszélésen a felek áttekintették a mezőgazdaság aktuális kérdéseit, úgy mint a tejpiaci helyzetet, és egyetértettek abban, hogy a Bizottság által meghozott mentőcsomag üdvözlendő, azonban csak tűzoltásra elegendő, hiszen a kialakult válságot csak átmenetileg kezeli.
A tárgyalás során Czerván György ismertette finn kollegájával Magyarország GMO-kkal kapcsolatos szigorú politikáját, illetve a GMO-mentes Európa kezdeményezés támogatását kérte. A finnországi látogatás alkalmával lehetőség nyílt a 400 ezer termelőt tömörítő Mezőgazdasági Termelők és Erdőtulajdonosok Központi Szervezetének elnökségével való találkozóra is.
agrotrend.hu / FM