Élelmiszergazdaság

Közzétette végleges tejtermékpiaci jelentését a GVH

Létrehozva:

|

Július közepén tette közzé végleges jelentését a tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A januárban indított vizsgálat eredményéről készített tervezetet április 20-án bocsátották társadalmi konzultációra, amelyben hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése és a hazai tejtermelők versenyképességének erősítése érdekében.

A javaslatok közül már több megvalósult: augusztus 1-től kivezették az árstopot, a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyers tej alapárprognózisának módszertanát, július elsején pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelyben számos tejtermék napi szintű árai is nyomon követhetők hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában.

Július elsején indult el a GVH által működtetett online árfigyelő rendszer, amely hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában kapható, 62 termékcsoport napi árát hasonlítja össze.

Csökken a tejtermékek ára

A KSH adatai szerint tavaly decemberben a tejtermékek árai még közel 80%-kal haladták meg az egy évvel korábbi árakat. Ez 2023 júniusára a tej esetében 27%-ra, a sajt esetében pedig 23%-ra mérséklődött éves összehasonlításban. 2023 júniusában a tejek és tejtermékek árai már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indultak: a tej 2,7%-kal, a sajt 2,3%-kal, a vaj és vajkrém 2,8%-kal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árakhoz képest. A hazai árak alakulását az európai piaci folyamatok is befolyásolták.

Az árfigyelő rendszer eddig átlagosan mintegy 8 százalékkal csökkentette a figyelt termékek átlagárát, és legalább 2 százalékponttal járult hozzá az élelmiszer-infláció csökkentéséhez.

A GVH szerint az alapárprognózisnak volt hatása a valós piaci árfolyamatokra

A Tej Terméktanács kérésére a GVH a tervezetben még helytelenül használt árképlet kifejezést a végleges jelentésben árprognózisra javította – emelte ki Harcz Zoltán a Tej Terméktanács igazgatója a lapunkhoz eljuttatott észrevételeiben. A versenyhivatal szerint nem vethető el, hogy az alapárprognózisnak hatása volt a valós piaci árfolyamatokra. A GVH elismeri, hogy az augusztusban kivezetett árstop hatására várhatóan stabilizálódni fog a piac, és a versenyviszonyok helyreállnak.

A GVH szerint a nyers tej átadási ára hazánkban 2021 második felétől kezdődően elszakadt a termelési költségektől, azoknál meredekebben és nemzetközi összevetésben is jelentős mértékben emelkedett több mint egy évig.

Az EU átlagához képest nagyobb mértékben drágult a nyers tej hazánkban

2021 és 2022 decembere között euróban számolva Magyarországon nőtt a negyedik legnagyobb mértékben a nyers tej ára. Forintban számolva ez volt a legnagyobb növekedés. A jelentés arra is rámutat, hogy egyes boltok a hatósági árral nem érintett termékkör árrésének növelésével próbálták a veszteségeiket kompenzálni. Ennek ellenére összességében a kiskereskedelem nyeresége az elmúlt időszakban csökkent.

A tej terméktanács több felvetésével nem foglalkozott a GVH

A GVH a Terméktanács kérése ellenére nem foglalkozott a tejtermelői szervezetekkel, a kötelező írásbeli nyerstej-értékesítési szerződésekkel, valamint az árfolyamváltozás tejtermelőkre, feldolgozókra és kiskereskedőkre gyakorolt hatásával. A szakmaközi szervezet nem kapott választ az importsajt dömpinggel, a visszaváltható csomagolás önköltségnövelő hatásával, illetve a saját márkás (vagy feldolgozói márkás) termékekkel kapcsolatos kérdéseire.

A teljes cikk az augusztusi MÁL-ban olvasható

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook