A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, ”A tojás létfontosságú tápanyagokat biztosít és hozzájárul az egészséges étrend fenntartásához” című informatív, szemléletes infografika magyar nyelvű fordítását, melyből hasznos információkat tudhatnak meg arról, hogy a tojás milyen létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagok és nyomelemek tartalmaz és hogy milyen szerepet tölt be az A-vitamin-hiány kialakulásának megelőzésében – írják a NAK portálján.
Az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) a Mezőgazdasági Bizottsága környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot figyelembe vevő, átfogó, tudományos bizonyítékokon alapuló globális értékelést kért az állattenyésztésnek az élelmezés-biztonsághoz, a fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításához és fenntartásához, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzájárulásáról. Az elkészült értékelés négy részdokumentumból áll, melynek első része a FAO által az idei évben ”Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes” címmel kiadott szakpolitikai áttekintés. Az összefoglaló anyag átfogó elemzést nyújt arról, hogy az állati eredetű élelmiszerek milyen szerepet töltenek be az egészséges étrendben és hogyan járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásához, valamint az egészség javításához az emberek élete során.
A FAO a fent említett szakpolitikai áttekintéshez kapcsolódóan informatív, szemléletes infografikákat készített, melyek közérthető formában számos hasznos információt tartalmaznak az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatosan.
Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás területén kiemelt feladatának tekinti a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles forrásból származó információkon alapuló tájékoztatását, valamint az állattenyésztést és az állati eredetű élelmiszer-előállítást övező tévhitek eloszlatását, ezért elkészítette a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításait, melyeket több részes cikksorozat formájában teszünk közzé honlapunkon.
A cikksorozat második részében az ”Eggs supply essential nutrients and contribute to healthy diets ”, azaz ”A tojás létfontosságú tápanyagokat biztosít és hozzájárul az egészséges étrend fenntartásához” című infografika magyar nyelvű fordítását tesszük közzé, melyet magyar nyelven itt érhetnek el.
Az infografikából többek között az alábbi, a különböző baromfifélék tojásaihoz kapcsolódó kérdésekre kaphatunk válasz:
- Milyen létfontosságú mikrotápanyagokat tartalmaz a tojás?
- A tojás által tartalmazott egyes létfontosságú mikrotápanyagok hogyan járulnak hozzá az egészségünk fenntartásához?
- Napi egy tyúktojás az egyes kiemelt korcsoportok ásványi anyag és vitamin szükségletének hány százalékát fedezi?
- Hogyan alakul az egyes állatfajok tojásának fehérje tartalma?
- A tojás fogyasztása hogyan segít megelőzni az A-vitamin-hiány kialakulását?
Az egyes állati eredetű élelmiszerek 100 grammjának bevitele milyen mértékben járul hozzá a reproduktív korú nők számára ajánlott napi A-vitamin- és B12-vitamin szükséglet fedezéséhez?
Javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel cikksorozatunk további részeit is, amelyekben újabb infografikákat fogunk megosztani az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatosan.
Bízunk abban, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításainak közzétételével szélesíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tudunk nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításai nem a FAO felkérésére kerültek elkészítésre, a FAO nem vállal felelősséget a NAK által elkészített fordításokban található esetleges hibákért vagy hiányosságokért.
- A FAO ”Eggs supply essential nutrients and contribute to healthy diets” című infografika angol nyelven itt érhető el.
- Források: FAO – Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes
- FAO – Eggs supply essential nutrients and contribute to healthy diets
agrotrend.hu / NAK, Borovka Zsuzsa