Élelmiszergazdaság

Hamarosan hungarikummá nyilváníthatják a zselici mézet

A Zselici Méhész Egyesület kitartó erőfeszítéseinek köszönhetően a zselici mézet már csak egyetlen lépés választja el attól, hogy igazi hungarikum legyen. Ebben nagy szerepe van Mészáros Jánosnak, akinek a munkáját Somogyi Príma-díjjal jutalmazták. A méhész egyik legfontosabb célja a magyar termelői méz népszerűsítésén túl, hogy a kuriózumnak számító zselici hársmézet hungarikummá nyilvánítsák – írják a Növényvédőszer.hu -n.

Mészáros János kaposvári méhész számára igazi szerelem a méhészkedés. De nem csak a méhekkel való munkáért rajong, hanem közben egy közösségért, a zselici méhészek nagy családjáért is aktívan dolgozik. Tudomása szerint nem volt méhész a családban, valamikor régen megérintette a mézes puszedli illata, amely a propolisznak köszönhetően volt olyan intenzív, jellegzetes. Ez meghatározó emlék maradt. A másik, ami a méhészkedés irányába vezette, az Götz János kaposvári méhész rábeszélésére történt, aki a hárs és az akácerdőjét látva azt mondta, hogy minden adott a méhészkedéshez.

Fotó: KaposvárMost.hu

– Az ő kezdeményezésére indultam el ezen az úton, s mivel faipari mérnök vagyok, így adott volt, hogy minden eszközt, ami fából készült, azt megterveztem. Olyan szoros kötődés alakult ki, hogy amikor tanítottam, akkor jó néhány tanítványom kezdte el a méhészkedést és – ahogy a mondás is tartja – az a jó, amikor a mestert túlszárnyalják. Ma már több száz családdal dolgoznak és az a sok beszélgetés nem volt hiába való – emlékezett vissza.

Ezen a mézen keresztül sokat lehet tenni a város és a Zselic megismertetéséért – ezért szervezték a mézfesztivált és ezért került be a Somogyi Értéktárba a zselici hársméz. Akkor született meg a gondolat, hogy ezt az elhatározást tovább kellene vinni. Azzal, hogy a Nemzeti Értéktárba bekerült a hársméz, nem csak a környék, hanem az egész ország is felfigyelt arra, hogy mitől különleges ez a méz. Mészáros János felidézte:

„Ez egy olyan magyarországi érték, amelyet nem mi találtunk ki, hanem az őseink évszázadok óta művelik ezt a tevékenységet, emellett ellátják a környéket mézzel. Ezt az értéket pedig a legfiatalabbakkal is meg kell ismertetni, hiszen rajtuk múlik a magyar és a zselici méz jövője”.

Hamarosan több ezer olyan diákkal ismertetik meg a mézet, akik tasakos mézet kapnak, amit haza vihetnek és emellett kóstolhatnak is mézeket. Az a céljuk a szervezőknek, hogy a gyerekek megismerjék az igazi hazai mézet, mert a tavalyi és az idei év katasztrofális volt a magyar méhészeti ágazat számára. A kaposvári méhész szerint minél többet fogyasztunk idehaza ebből a megtermelt mézből, annál kevésbé vagyunk kiszolgáltatva egy olyan európai piacnak, ahol kamion számra hozzák be a hamisítványokat.

KaposvárMost.hu írása Mészáros Jánosról

(Nyitókép: meska.hu)

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés