Élelmiszergazdaság

Ilyen hosszú lett a világbajnok kolbász Sajóvámoson – fotók

Giunness rekorddal alapozták meg a szombati X. Vámos-Toros Nap fesztivált Sajóvámoson – írták a boon.hu-n.

Váradi Lajos, Sajóvámos polgármestere, X. Vámos-Toros Nap főszervezője már előre jelezte, hogy határozott szándékuk, hogy a fesztiválon Győrvártól visszahódítják a „leghosszabb kolbászt töltők” hazai és világcímét, amelyet 2020. február 1-jén 2732 méteres kolbászukkal a vajdasági Turiától nyertek el. De csak egy hétig örülhettek Magyarország és a világ leghosszabb kolbászát töltő címnek, mert 2020. február 8-án Győrváron, a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon, 3490 méter hosszú kolbásszal új Guinness rekord született. „A szervezőkkel úgy döntöttünk, hogy megkísérelünk új világrekordot felállítani. Az elmúlt napok, órák az új világrekord felállításával teltek el és hamarosan kiderül, sikerül-e visszahódítani a „leghosszabb kolbászt töltők” hazai és világcímét.

Farkas Gyula mutatja a X. Vámos-Toros napon készült rekordhosszúságú, 3972 méteres kolbászt Sajóvámoson 2024. február 3-án. Fotó: MTI/Vajda János

Sikerült!!!

A boon.hu munkatársai a helyszínről jelentették, hogy sikerült az akció: megdöntötték a saját és korábbi rekordot is Sajóvámoson. Újabb Guiness-rekord született. A péntek reggel 7-től péntek éjfél után 4 percig tartó munkában 3972 méter kolbászt sikerült készíteni a szorgos kolbásztöltőknek – tájékoztatott Szólya Zsuzsanna, a rendezvény főszervezője. A hitelesítés megtörtént, az egésznapos program során többek között ezt a sikert is ünneplik.

A X. Vámos-Toros napon készült rekordhosszúságú, 3972 méteres kolbász Sajóvámoson 2024. február 3-án. Fotó: MTI/Vajda János

Világrekord!

A Farkas Gyula vezette kolbásztöltő csapat 14 tagjára hárult a feladat, hogy megtöltse a rekord hosszú kolbászt. Minőségi alapanyagot használtak be, amely biztosítja a hagyományosan finom sajóvámosi kézműves kolbász megszokott kiváló minőségét. A kolbász töltéséhez, mintegy három tonna fűszeres alapanyagot használtak fel. Gratulálunk a csapatnak!

Kulturális program

Érdemes Sajóvámosra látogatni, mert a rekord kolbászon kívül a vendégeket színes programok várják, amelyben szerepet kapnak a helyi amatőr, és professzionális művészeti formációk. Hagyományosan fellép a helyi Csemete Néptánccsoport, a miskolci Avas Táncegyüttes, az Agyagbanda, Sógorok, az Ámokfutók. Az esti előadás sztárfellépője Haubert Zsolt X Bonanza-Banzai. A nap folyamán malac és csülök látványsütés, tepertő vásár várja az odalátogatókat.

Malacon sütnek a X. Vámos-Toros napon Sajóvámoson, ahol rekordhosszúságú, 3972 méteres kolbászt készítettek 2024. február 3-án. Fotó: MTI/Vajda János

„Pálinka, pogácsasütő és disznótoros ételek versenyén mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. A vendégek megkóstolhatják a disznótorok elengedhetetlen desszertjét, a tradicionális szilvalekváros hájas süteményt” – foglalja össze a nap eseményeit Szólya Zsuzsanna, a fesztivál kulturális vezetője.

agrotrend.hu / BOON, Pap Gyula

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés