Élelmiszergazdaság

Hogyan változott ételeinkben a tápérték?

Tudományos szempontból teljesen megalapozatlan állításokkal teletűzdelt propagandával igyekeznek rossz fényben feltüntetni az állati termékpályát a szórakoztatóipar egyes szereplői. Az egyik legnagyobb, hazánkban is elérhető streaming szolgáltató a közelmúltban megjelentett minisorozata például hamis érvek mögé bújtatva próbálja elhitetni a nézőkkel, hogy a vegán étrend egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbb, mint a vegyes táplálkozás. A sorozatban elhangzó állításokat a szakemberek mára rendre megcáfolták.

Az étrendünk, azon belül is a húsfogyasztás felkapott téma lett az elmúlt években, nem véletlen, hogy az egyes streaming szolgáltatók is egymásra licitálva készítik el az állati termékpályát fókuszba helyező áldokumentumfilmjeiket. A vegán-bizniszben érintett nagyvállalatok által finanszírozott produkciók előszeretettel „rántják le a leplet” az állattenyésztésről és a húsfogyasztásról, a tényeket azonban a legtöbbször figyelmen kívül hagyják. A szakemberek szerint így tudományos szempontból megalapozatlan állításokkal teletűzdelt, állatjogi aktivisták nézeteit előtérbe helyező, szenzációhajhász tartalmat kapnak a nézők

Az egyik legnagyobb, hazánkban is elérhető streaming szolgáltató által a közelmúltban megjelentett tartalma, az „Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet” című mini sorozat például hamis érvek mögé bújtatva próbálja elhitetni a nézőkkel, hogy a vegán étrend egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbb, mint a vegyes táplálkozás. Az említett „dokumentumfilmben” egypetéjű ikrek nyolc héten át változtatják étrendjüket és életmódjukat egy kísérlet keretében, hogy kiderüljön, hogyan hatnak bizonyos ételek a szervezetre.

Forrás: pxhere.com

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” (ELV) elnevezésű csoport által közzétett újabb kommunikációs anyag is a „dokufikció” negatív, általánosító mivoltára hívja fel a figyelmet, amely cikkükben Juan Pascual, állatorvos, állategészségügyi szakértőt is idézik.

A „Razones para ser omnívoro” (Okok a mindenevő életmódra) című könyv szerzője szerint sokat elmond a sorozatról, hogy azt egy olyan szervezet finanszírozta, amelynek célja a növényi alapú étrend népszerűsítése. Az ikerkísérletet vezető orvos – Christopher Gardner – pedig maga is vegán és egy korábban publikált cikkben elismeri, hogy a Beyond Meat nevű, növényi alapú hamburgereket gyártó vállalattól kapott támogatást.

Juan Pascual rámutatott arra is, hogy a „tanulmány” tudományos szempontból hemzseg a módszertani hibáktól. A résztvevők életmódjáról pedig egyetlen szó sem esik a filmben. A sorozat egyik legfélrevezetőbb része, hogy szinte kivétel nélkül a gyorséttermi ételekkel azonosítja a húsételeket, holott rengeteg egészséges módja van annak, hogy egy húst is tartalmazó, kiegyensúlyozott tányért állítsunk össze. Az is téves állítás – ami egy vegán sajtgyártó cég alapítójától hangzik el a filmben −, hogy a sajt ugyanolyan függőséget okoz, mint egyes drogok.

Tudományos szempontból a kísérlet eredményei sem egyértelműek: míg a növényi alapú étrendet követő kísérleti alanyoknál alacsonyabb volt az LDL-koleszterinszint, 25 százalékkal csökkent azonban B12-vitamin és a HDL-koleszterin szintjük.

Diana Rodgers, táplálkozási szakértő szerint a B12 kritikus tápanyag az agyműködés szempontjából és hiánya depresszióhoz vezethet, ami a vegánok körében gyakoribb, mint a mindenevőknél. A vegán étrendben nincsenek valódi B12-vitamin források és a hiánytünetek meglehetősen súlyosak lehetnek, különösen a terhes nők és a gyermekek esetében, a B12-vitamin hiányos állapot az újszülötteknél akár maradandó agykárosodást is okozhat. Erről azonban nem tesznek említést a dokumentumfilmben.

A kísérlet során tehát a vegán étrendet folytatók többsége komoly vitaminhiányos állapot felé haladt, s bár a húsmentes étrendet követő csoport fogyott a legtöbbet, a résztvevők főleg izmot veszítettek, nem pedig zsírt. A testzsír csökkentéséhez és az izomtömeg megtartásához vagy növeléséhez több fehérjét kell enni, ami támogatja az izomnövekedést.

Az ikerkísérlet ráadásul csattanós következtetéssel zárult, a résztvevők többsége ugyanis továbbra is a húsalapú étrendet részesíti előnyben, a csoportból csak egy vegán étrendet követő résztvevő mondta azt, hogy a vizsgálat után is ezt az étrendet kívánja követni, a többiek nem voltak elégedettek a húsmentes étrenddel. Mindez jól mutatja, hogy az emberek valójában mindenevők, és az igazi vegyes étrend az, amire megalkotva lettünk a boldoguláshoz.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés