Élelmiszergazdaság

Ha túl drága a Champagne, itt a Crémant!

A Crémant a Champagne régión kívülről származó de azzal nagyon hasonló módon, palackos erjesztéssel készülő pezsgők csoportja. A Borkollégium mesterkurzuson közelebbről is megismerkedhetsz az egyes stílusokkal – írják a boraszportal.hu-n.

Forrás: boraszportal.hu

 

A méthode traditionelle eljárás a franciaországi Champagne borvidékről származik, a 18. század folyamán alakult ki, és szigorú eredetvédelmi szabályok vonatkoznak rá. Champagne-nak csak a Champagne AOC* borvidéken engedélyezett szőlőfajtákból (pinot noir, pinor meunier és chardonnay), ott termesztett és feldolgozott szőlőből készült pezsgőt lehet nevezni.

 

Ha Franciaországon belül, de a Champagne AOC területein kívül klasszikus eljárással készült egy pezsgő, azt crémant név alatt hozhatják csak forgalomba. A champagne-tól a crémant a felhasználható szőlőfajtákban és az előírt érlelési időben tér el, ami ez utóbbi esetében 9 hónap. Ugyanúgy kötelező azonban a kézi szüret és az egész fürtös préselés. Nyolc különböző crémant létezik Franciaországban, amelyek az egyes borvidékeken tipikus szőlőfajtákból készülnek, de a champagne-i három szőlőfajta is gyakori.

Forrás: boraszportal.hu

 

Milyen szőlőfajtákat használnak a különböző Crémant-stílusokhoz?

1. Crémant d’Alsace

Fehérborhoz: pinot blanc, auxerrois, pinot gris, riesling, chardonnay, pinot noir
Rozéhoz: pinot noir

A Crémant de Alsace lehet fajtabor, de legtöbb esetben egy házasítás, amelynek a pinot blanc az alapja.

2. Crémant de Bourgogne

Fehérborhoz: chardonnay, pinot noir, alkalmanként gamay, pinot blanc, sacy, pinot gris, aligoté, Melon de Bourgogne
Rozéhoz: pinot noir és néha gamay

A hagyományos módszerrel, leggyakrabban chardonnay és pinot noir felhasználásával készült Crémant de Bourgogne hasonlóságot mutat a drágább és híresebb Champagne-nyal. Rövidebb érlelési követelmények mellett ezek a borok kevésbé összetettek lehetnek.

3. Crémant de Limoux

Fehérborhoz és rozéhoz: chardonnay, chenin blanc, mauzac, pinot noir

A Crémant de Limoux leggyakrabban chardonnay-ból és chenin blanc-ból készül. A Blanquette Méthode Ancestrale és a Blanquette de Limoux két hagyományos pezsgők, amelyek túlnyomórészt mauzac-ból készülnek.

4. Crémant de Loire

Elsődleges szőlőfajták: chenin blanc, cabernet Ffranc, pinot noir
Másodlagos szőlőfajták: chardonnay, cabernet sauvignon, arbois, pineau d’Aunis, grolleau, grolleau gris

5. Crémant de Bordeaux

Elsődleges szőlőfajták: merlot házasítva a következő fajtákkal: cabernet franc, cabernet sauvignon, carmenère, malbec, petit verdot; sauvignon blanc, sémillon, muscadelle

6. Crémant du Jura

Szőlőfajták: chardonnay, pinot noir, poulsard, savagnin, pinot gris, poulsard, trousseau

7. Crémant de Savoie

Szőlőfajták: jacquère, altesse, chardonnay, chasselas, aligoté

8. Crémant de Die

Elsődleges szőlőfajta: clairette, ehhez házasítva olykor muscat blanc à petits grains, aligoté

9. Crémant de Luxembourg

Franciaországon kívül a „Crémant” név használata Luxemburgban is megengedett. Moselle Luxembourgeoise elnevezés alatt a Moselle kerületben termesztett szőlőből készül. Általánosan használt fajták közé tartozik a rizling, a pinot blanc, a rivaner (Müller Thurgau), az elbling, az auxerrois, a pinot noir (rozé) és a chardonnay.
 

A Borkollégium mesterkurzusán 15 tipikus Crémant tételt ismerhetsz meg, és felfedezheted az egyes stílusok különbözőségeit Bálint László DipWSET-nek, a Winelovers Wine Awards elnökének segítségével. Jelentkezz itt!

 
A cikk forrása: winefolly.com; winelovers.blog.hu

agrotrend.hu / Borászportál

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés