Élelmiszergazdaság

“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” – saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak

Az ASZÚGLASS szakmai premierjén ismerhettük meg a világszínvonalú Halimba Crystal által fejlesztett új boroskelyhet, amely még magasabb szintre emeli az aszú kóstolás élményét – írják a boraszportal.hu-n.

A Félix Kitchen&Bar különtermében megrendezett bemutatóra a nemzetközi AszúNap után, december 11-én került sor a borszakma képviselőinek jelenlétében. A premieren részt vett Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is. Borászok, sommelier-ek, és borszakírók egyaránt kíváncsiak voltak arra, hogy milyen lett az a pohár, amelyet az aszú szerelmesének ötlete és a szakma széleskörű támogatása hozott létre kevesebb mint egy év alatt.

Az AszúGlass ötletgazdája Ripka Gergely, aki független borszakíróként (Táncoló Medve blog), valamint a kétévente frissülő magyar és angol nyelvű Tokaj Guide szerzőjeként ismert; 2010 óta szenvedélyévé váltak a tokaji borok. Ő kereste meg a prémium minőségű, kizárólag kézzel készült poharairól ismert Halimba Crystal-t a tokaji aszúhoz méltó boros kehely elkészítésének tervével.

A pohár tesztek májusban indultak, egy 7 fős stáb hatféle, már létező Halimba Crystal poharat próbált ki 3 különböző aszúval (fiatal 5 puttonyos, érett 5 puttonyos, fiatal 6 puttonyos). A tesztelők Áts Károly (Áts Pince),  Bacsó András (Oremus), Czinki Tamás (Master Sommelier), Makai Gergő (Hétszőlő), Mészáros László (Disznókő), Molnár Péter (Patricius/TBHT), Piskor Fanni (Halimba márkanagykövet) voltak. A kiértékelést követően indult el az új formák fejlesztése, melyeket augusztusban 40 szakmabeli (köztük MW-k, MS, termelők, borszakírók) 30 aszúval tesztelt le a végső döntés kialakítása előtt. A cél az volt, hogy olyan formát válasszanak, amelyben az aszú többféle stílusban is a legszebb arcát mutatja meg.

A Halimba Crystal által készített kehely egyedi formavilága célzottan úgy lett kialakítva, hogy az kifejezze az aszú egyediségét és közvetlenül adja vissza a bor illatát, jellegzetes ízét, intenzitását és cukor arányát. A kristály kiváló tisztaságával tovább fokozza a bor vizuális és ízélményét, az optimális szárkialakítás fokozza a borélményt.

Az AszúGlass egy olyan kézzel készített mestermű, amely a Tokaji Aszú gazdagságát hivatott kiemelni, minden kortyban egy különleges élményt varázsolva a  fogyasztók számára. A kecses, elegáns kristálypohár mindemellett strapabíró, mosogatógépben is biztonságosan mosható.

Forrás: ASZÚGLASS youtube-videó

A Halimba Crystal évszázadok tudását őrzi. A mesteremberek a mai napig a hagyományos kézi üvegfúvással készítenek minden egyes poharat. Mára több mint 180 főt foglalkoztató manufaktúrává nőtték ki magukat, és jelenleg is a világ több mint 20 országába exportálnak. 2015 óta jelentek meg a piacon saját márkanévvel, minden alkalomra és minden italtípushoz kiváló minőségű poharakat kínálnak. A hagyomány és az innováció minden egyes kristálypoharukban a legkiválóbb üvegművészetté olvad össze.

Regéczy Dávid, a Béres Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója és a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács tagja is jelen volt az eseményen, szerinte egyetértés van abban, hogy a tokaji aszú komplexitását, aromatikáját és intenzitását legszebben megmutató kehely született. Nem kérdés az sem, hogy a tokaji aszú minősége és a világban elfogadott helye miatt abszolút méltó arra, hogy egy dedikált poharat kapjon. Fontos, hogy bár a termék védjegye a Tokaji Tokaji Hegyközségi Tanács birtokában lesz, az egész hazai borvilág magáénak érezze ezt a poharat, és keresse az alkalmat arra, hogy mind itthon mind pedig külföldön megmutassa benne a tokaji aszút.

Czinki Tamás Master Sommelier, a Félix Kitchen&Bar head sommelier-e szerint a csúcsgasztronómiába is nagyon kellett már ez a pohár, amelynek kialakításakor fontos volt az egyediség, az elegancia és a tartósság is. Ez utóbbi fontos tényező, bár kétségtelenül nehéz meghatározni, hogy mikor számít tartósnak egy pohár: ezt a megfelelő tárolási körülmények, a használat gyakorisága is befolyásolják. Náluk az étteremben a külföldiek körében nagy a népszerűsége az aszúnak, a vendégek 90%-a mindenképp meg akarja kóstolni, hiszen erről a borról hallottak, keresik, kíváncsiak rá. Szerinte nem szabad úgy haza engedni egy turistát, hogy nem kóstolt legalább egy aszút. Most már méltó pohárból teheti ezt meg.

A premieren három aszú tételt kóstolhattunk a Halimba kehelyből. A 2016-os Béres 6 Puttonyos Tokaji Aszút, a 2015-ös Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszút és végül az 1968-as évjáratú muzeális Grand Tokaj 6 Puttonyos Tokaji Aszút. Megállapíthattuk, hogy a pohár nemcsak a fiatalabb aszúk, hanem az érett jegyeket hordozó muzeális tétel erényeit is kidomborítja. Az AszúGlass mindhárom bor esetében a tökéletességig fokozta az aszúk illat-, és ízgazdagságát, intenzitását, komplexitását.

Hálás vagyok, hogy a Hegyközségi Tanács, a borvidék borászai, és a borszakma jeles képviselői mind nyitottak voltak arra, hogy megvalósítsuk ezt a tervet és elkészüljön ez az aszúhoz, a világ egyik legjobb borához méltó pohár. Ha van bor, amelyik megérdemel egy igazán egyedi kelyhet, a Tokaji Aszú egész biztosan az.” (Ripka Gergely)

(Nyitókép: halimba-crystal.com)

agrotrend.hu / boraszportal.hu, Kabarcz-Horváth Ibolya

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés