Élelmiszergazdaság

Élelmezési világnap: vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára

A vízkészleteink megbecsülésével és fenntarthatóbb kezelésével tisztább jövőt biztosíthatunk.

A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A „vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50.000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.

A víz az életünk alapja, nélkülözhetetlen természeti erőforrás, de sajnos nem kiapadhatatlan. Napjainkban 2,4 milliárd ember él vízhiánytól sújtott országokban és a számuk a következő években várhatóan meredeken emelkedni fog. Az aszályok, a csapadékhiány és az emelkedő átlaghőmérsékletek már Közép-Európában is érezteti negatív hatását. Itt az ideje hát, hogy mindannyian bölcsebben gazdálkodjunk a vízzel, mert a mindennapi döntéseink is hatással vannak az állapotára és az elérhetőségére. A vízszennyezés és a pazarlás elkerülése, az újrafelhasználási módszerek alkalmazása, illetve a helyi, szezonális és friss élelmiszerek előnyben részesítése is fontos pillérei ennek a küzdelemnek.

Adománykonvoj 2023. Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

„Egyik legfontosabb természeti kincsünk a víz – olyan, mint a levegő, amit belélegzünk. Alapköve a táplálkozásunknak és a mezőgazdasági termelésnek, ami több milliárd ember számára biztosít megélhetést. Az innovatív és hatékony vízgazdálkodási megoldásokba való befektetés létfontosságú, és a változásban, egy víztakarékos és ellenálló világ kialakításában, mindenkinek – kezdve a kormányoktól az egyénekig – szerepet kell játszania” – nyilatkozott Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda megbízott vezetője.

Ma, az élelmezési világnapon, az ENSZ FAO a világ 150 országában változatos programok révén hívja fel a figyelmet az élelmezés és a vízgazdálkodás kihívásaira. Üzenetük az Agrárminisztérium törekvéseivel is egybe cseng.

Szécsi Zoltán, Juhász Anikó, Cseh Balázs, Nabil Gangi, Cseh László (b-j). Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

„Az élelmezési világnap kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a legfontosabb kihívásokat jelentő témákra. Az európai és közép-ázsiai régiót érintő fő kihívások közé tartoznak a vízhiány, az éghajlatváltozás, a talajerózió és romló talajélet, valamint a termőföldvédelem és tulajdon rendszerek problémái. A vízbiztonság és a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében célunk a mezőgazdaság fenntartható, az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok várható hatásait előrejelző és azokkal lépést tartó fejlesztése” – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért Felelős helyettes államtitkára.

 

Csalán, csicseriborsó és köles: készüljünk a jövő vízbarát menüjére!

(Vízbarát menü recept – letöltés)

A klímaváltozás és a növekvő vízhiány miatt néhány éven belül a kisebb vízigényű növények, mint például a köles, a cirok, a csicseriborsó, a lencse vagy a homoktövis, dominálhatják majd a régió élelmiszer-termelését és ezáltal étrendünket is. Ezek az alapanyagok szárazságtűrők, hatékonyan termeszthetőek és táplálóak is, de a régióban még kevéssé (el)ismertek. Pedig érdemes tudni, hogy az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította, tekintettel annak magas rosttartalmára, tápértékére, valamint a glutén- és laktózmentes voltára.

Vízbarát menü. Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az esemény résztvevői egy vízbarát menüt is megismerhettek, amiben helyett kapott a “Fenntartható csalánfőzelék csicseriborsó fasírttal” és a „Klímabarát kölesgombóc desszert”. Ezek receptjei inspirációként szolgálhatnak a tudatosabb fogyasztási döntésekhez, a hagyományos hazai ízek kedvelői is barátságot köthetnek velük.

Meddig fürdőzhetünk a sikerekben?

A víz különleges szerepet töltött be az élelmezési világnapi ünnepség kiemelt vendégeinek életében is. Cseh László az úszómedencében nőtt fel és vált világbajnokká. Egy egyéves kislány édesapjaként egyre inkább szívén viseli a bolygó jövőjét, a következő generációk boldogulását és emiatt a vizeink sorsát is. “Mióta apa lettem, még fontosabb lett számomra a környezettudatosság, felismertem a saját felelősségemet mások jövőjéért. Azt gondolom, hogy mindenkinek meg kell tennie néhány kis lépést a maga környezetében. Zárjuk el a vizet fogmosás és zuhanyzás közben! Kádban fürdés helyett a zuhanyzást válasszuk! Az étolajat pedig ne lefolyóba öntsük, ne szennyezzük vele a vizeket! Apróságok, de ha sokan teszünk így, az együttes hatásunk már érezhető lehet.” – osztotta meg gondolatait a világbajnok úszó.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Szécsi Zoltán tíz évvel ezelőtt maga is családi gazdálkodó lett, így közvetlen tapasztalatai vannak a vízhiány hatásáról az élelmiszer-termelésre. “Azt gondolom, a ma emberének nem a Föld miatt kell aggódnia, a bolygó úgyis meggyógyítja magát. De ha mi, emberek nem óvjuk a környezetet, egyszerűen kipusztulunk. Ezért kell tudatosan gazdálkodnunk az energiával és a vízzel. A tavalyi aszályos év hatásait még évekig érezzük a földeken. Ugyanakkor a túlfogyasztás is aggasztó jelenség. Mindenkinek csak annyit kéne vásárolni, amennyit tényleg elfogyaszt. Nálunk az élelmiszerpazarlásra leginkább a feleségem figyel, bátran választ akár a lejárat közeli termékek közül is, ha tudja, hogy elfogyasztjuk. Én a kenyeret szoktam beszerezni: jó minőségű rozskenyeret veszek, ami napokig eláll és nem vész kárba egy morzsa sem.” – mesélte a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

A rászorulóknak sem mindegy

A FAO és az Élelmiszerbank nemcsak a szavak szintjén buzdítanak összefogásra. Idén már tizennyolcadik alkalommal indítottak útjára az adománykonvojt a Hősök teréről, ami a belvárost is érintve az Élelmiszerbank XVII. kerületi raktárához vezetett. A huszonegy kamionból és teherautóból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított, többek között készétel konzerveket, margarint, tésztát, rizst, instant leveseket, lisztet és üdítőket. A 75 millió forint értékű szállítmányból a következő napokban 13 ezer élelmiszercsomag készül rászorulók számára.

“Az élelmiszerpazarlás és vízhiány sajnos kéz a kézben járó jelenségek, amik világszerte tovább fokozhatják a nélkülözők nehézségeit. Amikor kidobunk egy ételt, akkor az előállításához felhasznált vizet is elvesztegetjük és a gazdák munkája is értelmét veszti. A Magyar Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy felkutassa a gyártók, a kereskedők és a vendéglátóhelyek feleslegessé vált készleteit, például a lejárat közeli vagy csomagolási hibás termékeket. Évente kilencmillió kiló élelmiszert mentünk meg a megsemmisítéstől“ – mondta el Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Az adománykonvoj szállítmányai a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereitől érkeztek: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Auchan Magyarország, Bio-Fungi Kft., Bonafarm Csoport, Bonduelle Central Europe Kft., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Dr. Oetker Magyarország Kft., FORNETTI, Gyermelyi Zrt., Kifli.hu – online szupermarket, KOMETA 99 Zrt., Közért+ Zrt., Lidl Magyarország, METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., Pek-Snack Kft., PENNY Magyarország, Procter & Gamble, Rauch Hungária Kft., Tesco-Globál Áruházak Zrt., Upfield Hungary Kft.

agrotrend.hu / Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés