Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Egészségesek-e a mirelit zöldségek és gyümölcsök?

A fagyasztott zöldségeket gyakran megfizethető és kényelmes alternatívának tekintik a friss zöldségekkel szemben.

Egyre drasztikusabban drágulnak a friss zöldségek, és gyümölcsök a boltok polcain. Aminek az a következménye, hogy egyre sűrűbben fordul elő, hogy a fagyasztókhoz sétálunk, és valamilyen mirelit alternatívát választunk. Egészségesek egyáltalán a gyorsfagyasztott zöldségek?

Forrás: pixabay.com

Miért jók a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

A fagyasztott zöldségeket gyakran megfizethető és kényelmes alternatívának tekintik a friss zöldségekkel szemben. A hosszú eltarthatóságuknak köszönhetően egész évben megvásárolhatók.

Mennyi tápérték van a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségekben?

Mivel a zöldségeket általában közvetlenül a betakarítás után lefagyasztják, általában sok tápanyagot megtartanak.

Egy erre irányuló tanulmány kimutatta, hogy a zöldségek legfeljebb 2 hónapig tartó blansírozása és fagyasztása nem változtatta meg szignifikánsan a fitokemikális tartalmukat .A vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a fagyasztás eltérően befolyásolhatja bizonyos zöldségek és bizonyos tápanyagok tápértékét.

Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségekben?

Alapvetően azt tudni kell, hogy a blansírozás a hőérzékeny tápanyagok, köztük a C-vitamin és a tiamin jelentős csökkenéséhez is vezethet. Általánosan az mondható el, hogy a zöldségek C-vitamin tartalma 10-80%-kal csökkenhet a blansírozás és fagyasztás során, átlagosan 50% körüli tápanyagveszteség mellett. De azt is meg kell jegyezni, hogy nemcsak a fagyasztás, hanem más elkészítési, főzési módok is hasonlóan hatnak a zöldségekre.

A fagyasztás képes megőrizni a zöldségek rosttartalmát?

A gyorsfagyasztott zöldségek egyik további előnye, hogy a fagyasztás képes hatékonyan megőrizni a zöldségek rosttartalmát, ami alapvetően fontos a megfelelő emésztéshez és a hosszabb távú teltségérzethez. Míg a hőkezelés, például a hosszú főzés vagy sütés gyakran lebonthatja a rostokat, a fagyasztás megőrzi ezeket a rostokat, így a gyorsfagyasztott zöldségek hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott étrendhez.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés