Élelmiszergazdaság

Piac

Drága lesz az idei alma

A sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagos mennyiségnél harmadával kevesebb, alig 400 ezer tonna lehet az idei almatermés, ami a korábbi, pesszimista becslésnél is gyengébb – áll a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapján megjelent összeállításban.

Létrehozva:

|

Apáti Ferenc, a szervezet és az Alma Terméktanács alelnöke mindezt a tavaszi fagyokkal, a júliusi csapadékhiánnyal és azzal indokolta, hogy egyes fajtáknál a megszokottnál nagyobb a szüret előtti gyümölcshullás mértéke – írja a Magyar Nemzet.

Az alma ára elérheti akár az 500 forintos kilónkénti árat – fotó: pixabay.com

A kilátásokat az előző évi kiugró, 900 ezer tonnához közelítő termés is rontja. – A fák nagy termésterhelését követő évben visszaesik a várható mennyiség, a tavaszi aszályos időjárás pedig gyengébb virágzást hozott – fejtette ki Apáti Ferenc.

Az időjárási anomáliák miatt az iparág egész Európában problémákkal – jégverés, fagykár, napégés, apróbb méret, rosszabb színeződés – küzd. Mindez tovább mérsékli az étkezési alma kínálatát a kisebb össztermésből.

A távirati iroda összefoglalója szerint a termelői árak az étkezési és a léalma piacán is az előrejelzéseknek megfelelők: előbbi termelői ára kilogrammonként nettó 80–110 forint közötti.

Az étkezési alma fogyasztói ára várhatóan az elmúlt években megszokott, kilogrammonként 200–500 forint árintervallum felső harmadában, 380–500 forint körül alakul majd, és kevesebb áruházlánci akcióra lehet számítani.

Az akciós gyümölcs sem nagyon várható kilogrammonként 300 forint alatt.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook