Hírek

Bolti vagy házi sertéshús?

Régen a téli hónapok a falvakban, kisebb városokban hagyományosan a disznóvágásokról szóltak. Ma már jóval kevesebben teszik ezt háznál, ehelyett inkább megvásárolják a húst, s abból töltenek kolbászt.

Még a kakas sem kukorékolt, amikor már ébren voltak a férfiak, s pirkadatra végeztek is a sertések leölésével. Majd kezdődhetett a feldolgozás, melyben az asszonyok és a gyerekek is kivették a részüket. A disznóvágás ár-érték arányban is kifizetődő volt, a családok ennyi húst nem tudtak volna megvenni a boltban, na meg a házi kolbász, sonka, szalonna párját ritkította – írja a bama.hu.

fotó: wikipedia

Az elmúlt körülbelül tíz évben egy kicsit átalakult ez is, ma már a falusi házaknál is egyre kevesebben tartanak sertést. Van, aki megelégszik azzal, hogy a boltban megveszi a kész kolbászt, hurkát, szalonnát, más félsertést vásárol, s családi, ismerősi körben – akár egy nagyobb panellakásban is – készíti el a kívánt mennyiségű hústerméket.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke Somberekről származik, számos disznóvágáson vett már részt életében. Tapasztalatai alapján visszaszorulóban van a hagyományos disznóvágások száma, s egyre kevesebb ember vállalja az otthon feldolgozást. Ám még mindig vannak olyanok, akik ragaszkodnak a hagyományos ízekhez, technológiákhoz.

– Van az a réteg, akinek van sertése és szeretne disznót vágni, de nincs rá lehetősége, nincs segítsége vagy éppen nincs meg hozzá a szakértelem. ők általában hentest fogadnak – fogalmazott az elnök. – S megvan az a réteg is, amely csak füstölt áru boltban vásárolja meg a kívánt húsokat.

Mint mondta, az otthon nevelt, majd levágott és feldolgozott disznóból saját ízesítés szerint elkészített húsokat fogyassza az ember a legnagyobb örömmel. Nem is beszélve a családi hagyományok megtartásának fontosságáról.
Igazán minőségi hústermékek kerülnek ki az Ormánságból is, ahol három település összefogásával született meg a régi receptúrákat újraélesztő Bőközi Legendás termékcsalád. Molnár Balázs ügyvezetőtől megtudtuk, hogy rendelkeznek vágóhíddal, húsfeldolgozó üzemmel és sertésteleppel is, tapasztalataik alapján a vágóhíd környezetében, a kisebb falvakban jellemző a saját tartás, esetlegesen a disznóvásárlás.

Mint mondta, a városok közelségével – tehát ahogy közeledünk Siklós vagy Pécs felé – egyre inkább a pucolt félsertés vásárlása a jellemző, illetve az emberek ezt egészítik ki még kolbászhússal. Más a formázott szalonnát, sonkát részesíti előnyben, ezt bepácolja majd felfüstöli vagy füstölteti.

A disznóvágást tervezőknek nem árt azonban tudniuk, hogy a koronavírus-járvány erre a közösségi tevékenységre is fokozott hatással lehet. A kijárási tilalom este 8 és hajnali 5 között továbbra is érvényben van, valamint a családi és magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt.

Így készíthetjük

Ahány ház, annyi szokás – hangzik a közmondás. A füstölt kolbászt ki-ki saját száj­íze szerint fűszerezi, a lényeg, hogy a család kedvelje. Íme egy bevált recept: 10 kiló húshoz (70 százalék hús, 30 százalék zsiradék) szükségünk lesz 22 deka sóra, 30 deka őrült fűszerpaprikára, 4 deka őrölt borsra, 6 deka összezúzott fokhagymára, és 2 deka porcukorra. Aki az erőset szereti, csípős paprikával is megbolondíthatja. A húst egy nagy edénybe tesszük, rászórjuk az összes fűszert, alaposan összedolgozzuk, töltőgép segítségével a bélbe töltjük, majd felfüstöltetjük.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés