Élelmiszergazdaság

Piac

Az Európai Bizottság szigorította a rizs alapú élelmiszerek és italok, illetve a gyümölcslevek arzéntartalmára vonatkozó előírásokat

Az Európai Bizottság által közzétett 2023/465/EK bizottsági rendelet egyes élelmiszerek esetében új határértékeket szab meg a megengedhető legmagasabb arzéntartalom tekintetében.

Létrehozva:

|

Az arzén a természetben eredetileg gyakran, alacsony koncentrációban előforduló félfém, azonban az ipari tevékenységek (pl. bányászat, színesfémek olvasztása és fosszilis tüzelőanyagok elégetése) által, illetve az arzéntartamú műtrágyák, rovarölő- és faanyag védő szerek felhasználása következtében számottevően emelkedett a környezetbe kerülő arzén mennyisége.


Fotó: Pixabay

Az élelmiszerekben és az ivóvízben felhalmozódó arzén számos egészségügyi kockázatot rejt. Ennek megfelelően az élelmiszerláncban előforduló szennyező anyagokkal foglalkozó tudományos testület (CONTAM) arra következtetésre jutott, hogy a FAO/WHO által javasolt, jelenleg alkalmazott 15 μg/testtömegkilogrammos határérték már nem megfelelő, mivel az élelmiszerekben felhalmozódó arzén már e határéték alatt is tüdő-, hólyag- és bőrrákot okozhat.

Ebből adódóan bizonyos élelmiszerek, így a rizs és a rizs- alapú élelmiszerek és italok esetében akár az átlagos fogyasztási mennyiségek is egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Emellett a különösen kisgyermekek által fogyasztott és számukra előállított élelmiszerek (pl. a kisgyermekeknek szánt rizs alapú élelmiszerek, kekszek és anyatej-helyettesítő és kiegészítő tápszerek, illetve és gyümölcslevek) vezethetnek megemelkedett arzénbevitelhez és okozhatnak ezáltal egészségügyi kockázatot, különösen a három év alatt gyermekek esetében.

Mindezek alapján az Európai Bizottság a rizs és a rizs alapú élelmiszerek és italok (pl. rizsliszt, rizsitalok, rizs alapú anyatejhelyettesítő- és kiegészítő tápszerek), illetve a gyümölcslevek, visszaalakított gyümölcslé-koncentrátumok és gyümölcsnektárok, továbbá a só esetében határozott meg új határértékeket

Mivel az e rendelet hatálya alá tartozó egyes élelmiszerek hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek, az e rendelet alkalmazásának időpontja előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek továbbra is forgalomban maradhatnak.

A rendelet teljes egészében kötelezően és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

agrotrend.hu / NAK, dr. Kozak Anita Andrea

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook