Élelmiszergazdaság

Piac

Az élelmiszeripari- és agrárágazatokban a higiénia a legfontosabb

A koronavírus megjelenése különleges odafigyelést kíván mindenkitől, amely alól az élelmiszer-ellátó rendszer szereplői sem kivételek. Mivel a vírus sem élelmiszerrel, sem vízzel nem terjed az odafigyelés és a személyes higiénia szerepe felértékelődik.

A vírus direkt (cseppfertőzés) és indirekt módon (cseppfertőzött felület) is továbbítható, így fokozottan fontos az agrár- és élelmiszeripari dolgozók higiéniás körülményeinek fenntartása, a berendezések, eszközök folyamatos, alapos tisztítása és fertőtlenítése.

fotó: pixabay.com

A fertőzés terjedésének csökkentése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) javasolja az egységes ajánlások szigorú betartását, mint a megfelelő kézhigiénia betartása, a cseppfertőzés elkerülése, illetve a lázas, fertőzött emberekkel való szoros érintkezés kerülése. Mindemellett az élelmiszeripari dolgozóknak – ahogyan eddig is − kezet kell mosniuk a munka megkezdése előtt, az élelmiszerekkel történő érintkezés előtt és után, a hulladék kezelését, a tisztítási feladatok ellátását, étkezést és dohányzást, valamint a személyes higiéniai teendőket követően.

Mindemellett az élelmiszeripari vállalkozásoknak gondoskodniuk kell az alkalmazottak betegséggel kapcsolatos tájékoztatásáról. Érdemes a higiéniai ismeretek és a személyzet hatékony felügyeletének bővítése, a megfelelő tisztító és tisztálkodási eszközök biztosítása (pl. fertőtlenítőszerek), valamint a személyes párbeszéd megteremtése a munkavégzésre alkalmas kollégák azonosításának és az esetlegesen megbetegedett dolgozók kiszűrése érdekében.

A dolgozók fertőzöttsége az élelmiszerellátási lánc megszakadásához vezethet, amely áthidalása esetenként komoly kihívást jelenthet. Bizonyos összetevők és csomagolóanyagok hiánya esetén érdemes megfontolni azok helyettesítését, vagy – amennyiben megoldható – azok elhagyását a fogyasztók egészégének védelme szem előtt tartása (2008. évi XLVI törvény), illetve a vonatkozó élelmiszerbiztonsági rendszerek (Jó higiéniai gyakorlat, Good Hygiene Practice, GHP és Veszélyelemzés kritikus ellenőrzési pontok, Hazard Analysis Critical Control Points, HACCP) szükséges módosítása mellett.

A változtatások során esetlegesen kialakuló élelmiszerbiztonsági veszélyek azonosítása fontos. Ilyen lehet például egy új összetevő esetleges allergizáló hatása vagy akár a csomagolóanyag változtatása következtében megváltozó eltarthatósági idő. 

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés