Élelmiszergazdaság

A termőföldtől az asztalig

A helyi termékek minősége megbízható – hangzott el szerdán a helyben készült termékeket népszerűsítő szakmai konferencián, Nyíregyházán a Kemence Csárdában. A konferenciát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatósága szervezte.

A vendégeket és a kiállítókat, akik többek között mézzel, lekvárokkal, húskészítményekkel megrakodott standokkal készültek, először Rácz Imre köszöntötte – írták a szon.hu-n.

A NAK vármegyei elnöke köszöntőjében visszaemlékezett: a 2004-es uniós csatlakozásnak nagy reménnyel vágtak neki a gazdálkodók, elkezdődött azonban a hazai feldolgozóüzemek felvásárlása.

Fotó: Dodó Ferenc. Forrás: szon.hu

–Azt gondoltuk, hogy ezeket az üzemeket majd a külföldi befektetők felvirágoztatják, de ez nem így történt. Egy kicsit magunkra maradtunk, így a helyi termékek értékesítése és a piackeresés előtérbe került. Most is próbáljuk megtalálni a lehetőségeket, felfedezni az újértékesítési csatornákat – mondta Rácz Imre, aki szerint a közmunkaprogram is „üt egyet” az agráriumon, mert a helyi termelőktől veszik el a feladatot és a piacot a közmunkások, és mivel ezt állami pénzből finanszírozzák, ezzel nehéz versenyeznie egy helyi termelőnek.

A NAK vármegyei elnöke hangot adott a burgonyatermesztéssel kapcsolatos aggodalmainak is.

– Hogy lehet az, hogy a hazai szükséglet negyven százalékát termesztjük meg itthon, holott évtizedekkel korábban a Szovjetunióba is szállítottunk magyar burgonyát. Nem kellene Magyarországra hozni a lengyel krumplit, ehelyett szükség volna egy hazai feldolgozóüzemre, ehhez pedig kellene az állami támogatás. Azt sem értem, hogy a balkányi iskolába miért nem a környékről jön az alma, miért egy másik vármegyéből? Ez nincs rendben, erről beszélni kell, erre is jó többek közt ez a mai nap – fogalmazott Rácz Imre elnök.

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint büszkének kell lenni a helyi termékekre.

– Fontosak a helyi termékek és a helyi termékfejlesztés. Mára egy kicsit eltolódtak az értékek, télen is akarunk enni mindent, banánt, avokádót, így háttérbe szorulnak egy kicsit a helyben előállított termékek. Fontos a szemléletformálás, Nyíregyházán és a vármegyei önkormányzatnál is működnek azok a helyi paktumok, melyek a helyi termékek népszerűsítésére fókuszálnak. A termőföldtől az asztalig szlogent már sokszor hallhattuk, a helyben megtermelt élelmiszerek minőségével tisztában vagyunk – emelte ki Baracsi Endre.

agrotrend.hu / szon.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés