Élelmiszergazdaság

A svájciak megreformálják és fenntarthatóvá teszik a csokoládé készítést

Svájci tudósok egy új módszert kísérleteztek ki, amivel a kakaónak nem csak a babját, de más részeit is feldolgozhatják, ráadásul az ebből készült csokoládéhoz cukrot sem kell felhasználni.

BBC beszámolója szerint a csokoládé, amelyet Kim Mishra tudós és csapata a zürichi rangos Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaó gyümölcspépet, a gyümölcslevet és a héjat is – írja a Portfolio.

Mint olvasható, az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét is, ugyanis a hagyományos csokoládégyártás, amely csak a babot használja fel, azzal jár, hogy a kakaógyümölcs többi részét, amely egyébként tele van tápértékkel, a földeken hagyják elrohadni.

Forrás: pixabay.com

Az új csokoládé kulcsa a nagyon édes nedvében rejlik, amelynek íze gyümölcsös, kicsit ananászos. Ezt a 14 százalék cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amit a gyümölcshússal egyesítenek, majd a szárított héjjal vagy endokarpiummal keverik össze, hogy egy nagyon édes kakaózselét kapjanak, emiatt nem kell további cukrot hozzáadni.

Az élelmiszergyártás jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár, így az élelmiszerpazarlás csökkentése az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulhat.

Két fontos kérdés merül fel az újfajta csokoládéval kapcsolatban:

  • Cukor nélkül milyen íze lesz?
  • Mennyibe fog kerülni ez az új csokoládé?

Az első kérdésre a válasz az első tesztek alapján állítólag az, hogy meglepően jó. A másodikra pedig az, hogy valószínűleg drágább lesz az új csokoládé, mint a mostani, mivel a cukor egy relatíve olcsó hozzávaló, miközben a kakaópép és a kakaólé többe kerül.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés