Agrárpénzek

Piac

Folytatódó áremelkedés – de csak dollárban

A pénzügyi politika mozgatta az árakat szeptember utolsó hetében – kevésbé voltak befolyással az árak alakulására a fundamentális tényezők.

Létrehozva:

|

A búza árát a piacok amerikai dollárban határozzák meg és a gazdaságpolitikai döntések valamint a politikai bizonytalanság eredményeként a dollár erősödni tudott és ez magával hozta a gabonapiaci árak emelkedését is.

A legfontosabb piacokon az orosz és az ukrán búza jegyzése is 10-12 USD/to-val tudott emelkedni.

Ezt az erősödést továbbra is az támasztotta alá, hogy a legfontosabb vevők úgy ítélték meg, nem valószínű az árak további jelentős csökkenése. A búza piacát befolyásolta az is, hogy a fuvardíjakban is történt emelkedés: a korábbiakhoz képest egyes viszonylatokban akár 20-30%-kal is többel kellett számolni.

A legutóbbi jelentős egyéb eladások közül a francia búza piacát erősítheti: decemberi szállítással értékesítettek a hírek szerint 400 ezer tonna búzát és ennek az üzletnek az árszintje 7-8 USD/to-val magasabb, mint volt az árszint legutóbb. Az európai belső piacok árszintjét az árfolyamváltozás miatt ez csak kevésbé érintette, de a 165,-EUR/to fölötti decemberi árszintet megerősítette.

fotó:123rf

Az egyéb térségek közül az USA-beli adatokat várta a piac, az USDA (az USA Mg.Min.) a hét utolsó napján adta ki újabb becslését a belső termelésre vonatkozóan és ebben az elemzésben a búzára vonatkozóan a korábban vártnál jobb adatokat közölt. Ezzel megerősítette azokat a korábbi véleményeket, melyek szerint a termést kevésbé károsította a nyári forró száraz időjárás, mint amire számítottak.

Mindezek mellett a hosszabb távra is ható tényezők is szerepet kaptak, melyek közül az egyik legátfogóbb a Nemzetközi Búzatanács előrejelzése volt, amely a következő szezonokra is a jelenlegi termelési struktúrát várja. Megjegyezték azonban, hogy ez annak ellenére is várhatóan így marad, hogy a termelési költségeket sok termelő esetében nem fedezik az árak. Az előrejelzés rámutat arra, hogy érdemi alternatíva nincs és emiatt várható ez a helyzet.

A szezon további részére is a mostanihoz hasonló árszint várható, egyelőre nincs olyan tényező, ami jelentősebb áremelkedést tudna elindítani. A déli félteke – főként Argentína és Ausztrália – terméskilátásai azonban még hozhatnak negatív meglepetést, ami 2018 elején eredményezhet áremelkedést. Ezt egyelőre nem látni a jegyzésekben, a mostani betakarítások jó eredményei nagyobb súllyal esnek latba.

A barchart.com grafikonja is mutatja ezt a tendenciát, a fekete vonal a búza jegyzése Párizsban, míg a zöld vonal a kukorica jegyzése novemberre: (EUR/to-ban)

A kukorica esetében a kínálati nyomás nem engedte, hogy emelkedjenek az árak, 

a főbb piacok továbbra is jelentős eladási ajánlatokkal biztosítják, hogy a vevőknek ne kelljen emelnie az általuk kínált árat.

Továbbra is törékenynek tartom ezt a helyzetet, ahogy az USDA pénteken már csak kicsit is rosszabb adatot jelzett, mint amit a piac várt, a chicagói jegyzés azonnal meg is ugrott.

Bármilyen egyéb, akár csak a szállításokat akadályozó hír érkezne, az elindíthat egy, a búzához hasonló mozgást.

Egyelőre ennek még nincs itt az ideje, meg kell várni a betakarítási eredményeket és azt követően lehet csak számítani áremelkedésre.

agrotrend.hu / BG.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook