Agrárpiac

Piac

Világszerte nőtt a baromfihús-termelés

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) májusban megjelent jelentése szerint az USA csirkehústermelése 4,6 millió tonna körül alakult 2017 első negyedévében, ami 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának kibocsátását. Az USA 2017. évi csirkehús-kibocsátása 18,8 millió tonna körül várható, ez 2 százalékkal lenne nagyobb, mint 2016-ban volt, és az előrevetítés szerint 2018-ban elérheti a 19,2 millió tonnát, ami további 2 százalékos növekedést jelenthet az idei évihez képest.

Létrehozva:

|

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió baromfihúsexportja 1,6 százalékkal 373 ezer tonnára emelkedett 2017 első három hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hongkongba (+42 százalék), Ukrajnába (+49 százalék), Ghánába (+40 százalék), Kongóba (+119 százalék) és Vietnámba (+86 százalék) nőtt, míg Szaúd-Arábiába (–8 százalék), a Benini Köztársaságba (–4 százalék), a Dél-afrikai Köztársaságba (–53 százalék), a Fülöp-szigetekre (–56 százalék) és Oroszországba (–30 százalék) csökkent az uniós baromfihús-készítmények kivitele.

Az Európai Unió baromfihúsimportja 2,6 százalékkal 217 ezer tonnára csökkent 2017. január–márciusban az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 4 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a közösségbe, csökkent továbbá a Thaiföldről (–6 százalék), a Chiléből (–22 százalék) és a Svájcból (–16 százalék) származó baromfihús mennyisége, ugyanakkor Ukrajnából 43 százalékkal, Kínából 7 százalékkal és Argentínából 40 százalékkal nőtt a behozatal.

Foto: 123RF

A közösség baromfihúskülkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt időszakban. Az Európai Bizottság adatai alapján 2017 első 20 hetében 178 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára, kismértékben csökkent az előző év hasonló időszakának átlagárához viszonyítva.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (245,9 forint/kilogramm) 4,3 százalékkal volt alacsonyabb 2017 20. hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 1,5 százalékkal csökkent, míg a csirkemellé 7 százalékkal, a csirkecombé pedig 8,5 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook