Agrárpiac

Továbbra is esik a vöröshagyma ára

A gyengébb minőségű, rosszul tárolható tételek nyomják le átmenetileg az árakat szokatlanul élénk kereskedelem mellett.

Szilveszter óta, azaz már sorozatban a negyedik hete csökken a vöröshagyma ára az emmeloordi nagybani piacon. A 2023. év végén jegyzett 45 euró/100 kg szintről január végére 40 euró/100 kg-ra mérséklődött az eladási ár. Ennek a folyamatnak a hátterében a gyengébb minőségű, tárolásra kevésbé vagy egyáltalán nem alkalmas tételek kiárusítása húzódik meg.

Forrás: pxhere.com

A holland hagymapiacon a január hagyományosan egy igen nyugodt hónapnak számít, ilyenkor eltűnik az afrikai kereslet (a holland hagymatermés 52%-át Afrikába, főleg Elefántcsontpart, Szenegál és Guinea piacaira exportálják, csak 27% kerül európai országokba, elsősorban Angliába, kisebb részben pedig Belgium, Németország és Lengyelország piacaira), így egyáltalán nem számít szokványosnak az, hogy a kereskedelem ilyenkor ennyire élénk.

A vöröshagymával ellentétben a lilahagyma ára, amelynél már a szezon kezdete beszélnek arról, hogy bizony a mennyiséggel kapcsolatban lehetnek problémák. Ezt a várakozást a piac is beárazta, mivel január folyamán Goes, Middenmeer és Emmeloord nagybani piacokon egyaránt átlagosan 10-15 eurócent/kg-os drágulás figyelhető meg.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés