Agrárpiac

Élelmiszergazdaság

Kertészet

Csökkenő ártrend uralkodik a kígyóuborka piacán

Nem csak Hollandiában, de Spanyolországban és Magyarországon is jól érzékelhetően csökkenő ártrend uralkodik a kígyóuborka piacán.

A Groenten & Fruit holland szakportál január 11-én még azt jósolta, hogy az idei évben is a tavaly és tavalyelőtt érzékelhető trendek határozzák majd meg az uborka árának alakulását a Benelux országokban üzemelő nagy árverési csarnokokban (ZON, The Greenery, BelOrta), így január végén ismét áremelkedés várható (Hollandia: megkezdődhet az uborka árának szokásos januári emelkedése). Ez a drágulás azonban még várat magára, sőt, a 350 grammos (35-ös) kígyóuborka nagybani ára a január 5-i 0,85 euró/db (330 Ft/db) szintről folyamatos zuhanással január 22-re egészen 0,39 euró/db (150 Ft/db) környékére süllyedt. Innen már valószínűleg tényleg csak felfelé vezet az út.

Fotó: pixino.com

Hasonló jelenség figyelhető meg Spanyolországban is: Almería körzetében január 5-én még az 1,34 euró/kg (520 Ft/kg) körüli árszint az előző hét végére 0,5 euró/kg (195 Ft/kg) alá süllyedt.

Ez a csökkenő tendencia Magyarországon is érzékelhető: a Budapesti Nagybani Piacon az import kígyóuborka ára (hazai termék jelenleg nincs számottevő mennyiségben a piacon) folyamatos eséssel a december végi 1100-1250 Ft/kg közötti szintről január közepére a 740-900 Ft/kg közötti sávba zuhant vissza.

agrotrend.hu/FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés