Agrárpiac

Rekord szintről kezdett zuhanni a saláta ára

Gyors zuhanással két hét alatt csaknem felére, azaz a magyarországi szintre esett vissza a fejes saláta ára a holland árverési csarnokokban.

A december végi rekord szintről, azaz 1,5 euró/db (570 Ft/db) magasságából mindössze két hét alatt a felére, 0,66 euró/db (250 Ft/db) környékére esett vissza a BelOrta árverési csarnokban a fejes saláta ára. Ez még mindig magasabb, mint két éve, de a tavalyi árnál valamivel alacsonyabb.

Forrás: pxhere.com

Ez az árszint szinte teljes mértékben megegyezik a Budapesti Nagybani Piacon jelenleg tapasztalható 250-275 Ft/db-os (átszámítva kb. 0,65-0,72 euró/db) árral, sőt, másodosztályú tételek már a 180-200 Ft/db sávban kaphatók. Fontos különbség viszont, hogy hazánkban egyáltalán nem jelentkezett a decemberi árcsúcs, nálunk az átmenetileg erősödő kereslet miatt még ekkor is csak egy kissé emelkedett az ár, jellemzően a 225-300 Ft/db-os tartományba.

Az utóbbi években a fejes saláta ára Hollandiában általában a 0,65-0,80 euró/db (245-305 Ft/kg) közötti tartományban alakult, tavaly január 25. körül azonban a korábbi évektől eltérően kezdtek viselkedni, és kifejezetten magas szinten ragadtak be: február elején például már a decemberi rekordszint környékén, 1,55 euró/db (585 Ft/kg) körül jártak.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés