Agrárpiac

20%-kal emelkedett a sárgarépa ára január közepén

Középtávon ez valószínűleg egy emelkedő trend kezdetét jelenti, mivel a jó minőségű készletek szintje alacsony.

A lengyel Fresh Market Info már az előző héten is valószínűsítette a belföldi nagybani sárgarépaárak emelkedését, mivel a piacot döntően a rosszabb minőségű, tárolásra kevésbé alkalmas tételek rohamszerű kipörgetése jellemezte, ami a jobb minőségű zöldség árát is lefelé húzta – ezeknek a dömping tételeknek a kifutása pedig általában áremelkedést von maga után (lásd: Lengyelország: már nem sokáig marad alacsony a sárgarépa nagybani ára). Ezt a hatást tompítja egy csaknem mindén évben jelentkező szezonális jelenség: január elején a zöldségek és gyümölcsök nagykereskedelmi piacán bizonyos lassulás tapasztalható az ünnepek alatti nagy kiköltekezés miatt, ami pedig nem kedvez az esetleges áremelkedéseknek. Idén azonban ez egyes zöldségek, köztük a sárgarépa esetében másként alakult – a kemény fagyok megérkezése aktivizálta a piac keresleti oldalát, ugyanakkor csökkentette a jelenlegi kínálatot.

Forrás: pxhere.com

Ennek következtében a sárgarépaárak az előző héten jelentősen emelkedtek. A lengyel nagykereskedelemben már Vízkereszt (január 6.) előtt is regisztrálható volt némi emelkedés, ám a múlt héten ez már +20%-os ugrást jelentett. Ennek eredményeként a mosott, zsákos kiszerelésű sárgarépa eladási ára a nagybani piacokon az előző heti 1,5-2 PLN/kg (130-175 Ft/kg) közötti sáv és 1,75 PLN/kg (152 Ft/kg) átlagár után az 1,80-2,40 PLN/kg közötti tartományba (155-210 Ft/kg) emelkedett, ami 2,1 PLN/kg (180 Ft/kg) átlagárat jelent.

Megjegyzendő, hogy ez a változás igen hirtelen következett be, és egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ez egy emelkedő tendencia kezdete, vagy csak pillanatnyi megugrásról van szó. Szakértők azonban a trendszerű emelkedést valószínűsítik, mivel a rendelkezésre álló, jó minőségű készletek szintje alacsony. A következő hetek fő kérdése az lesz, hogy mennyi maradt még a rosszabb minőségű, gyorsan értékesítendő készletekből, amelyeket nem lehet pár hétnél tovább eltárolni. Gyorsan, tehát olcsón, ami továbbra is nyomást gyakorolhat a jobb minőségű készletek áraira. Ez nem csak lengyel probléma, erről a jelenségről a holland (és a belga) piac szakértői is beszámoltak.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés