Agrárpiac

NAK: Nincs helye a hamisított méznek az unióban!

 

Az Európai Gazdák szervezete megelégelte a hamis importtermékek beáramlását. A Copa és a Cogeca – az európai gazdálkodók és agrárgazdasági szereplők egységes képviselete, melynek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is tagszervezete – azt javasolja az EU-nak, hogy 2030-ra 0%-os célt tűzzön ki a hamisított mézre – olvasható a kamara oldalán.

Ma minden második Európába importált méz hamisítás jeleit mutatja, és ez a trend növekvő tendenciát mutat.

Fotó: illusztráció, canva.com

A Copa és Cogeca Méz Munkacsoportjának szakértői úgy becsülik, ha továbbra is tétlenek maradnak a döntéshozók, akkor 2030-ra az EU 5 millió mézelőméh-kolóniát veszíthetnek a gazdák. Ez a helyzet azonban nem elkerülhetetlen, és vannak megoldások, különösen akkor, ha az Európai Bizottság konkrét lépések megtétele mellett dönt.

#HoneYstLabellingNow kampány részeként 2023. szeptember 14-én bemutatott videóban az európai méhészek elmagyarázzák, milyen pusztító hatást gyakorolnak az importált hamisított termékek az ágazatra.

Ha nem tesznek semmit, a szakértők becslése szerint az európai méhészek körülbelül egyharmada felhagyhat tevékenységével, és 2030-ra 5 millió méhcsalád veszhet el.

Ennek a helyzetnek nem kell így maradnia, és az EU léphet!

Az Európai Uniónak szigorítania kell az ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat, és elő kell írnia az eredetmegjelölést, amely tartalmazza a termékek címkéjén az egyes származó országok szerinti tömegben kifejezett százalékos arányt.

Forrás: NAK

A fogyasztóknak nagyobb átláthatóságra és világosabb tájékoztatásra van szükségük az eredetmegjelölési százalékokról. Ez egy olyan lényeges kiindulópontja a küzdelemnek, melyet a méhészek már korábban is kifejtettek.

Az Európai Bizottság minden szükséges támogatást maga mögött tudhat, hogy azonnal cselekedjen és felülvizsgálja a mézről szóló irányelvet.

A videóban az európai méhészek egy ütemtervet is javasolnak az Európai Bizottságnak, amely pontos célokat tűz ki: 2027-re felére kell csökkenteni a hamisítást a 2023 márciusában elvégzett elemzéshez képest annak érdekében, hogy az európai piacon egyáltalán ne legyen hamisított méz 2030-ra!

agrotrend.hu/NAK,Pető Krisztina

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés