Agrárpiac

Piac

Megszenvedi a klímaváltozást Észak-Korea is – aggodalmak az idei termés körül

Áprilistól júniusig hiába várták az esőt az országban, megakasztva a mezőgazdasági munkálatokat és visszavetve a 2017-es évi termést. Megsínylette a szárazságot a rizs, a kukorica, a burgonya és a szójabab.

Létrehozva:

|

Komoly károkat szenvedett a növénytermesztés a hosszú ideje tartó szárazság miatt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, állapította meg a FAO és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának közös felmérése. A lakosság nagy részének élelmiszerellátása veszélyben van – írja a piacesprofit.hu.

Az időszakos esőzések nem érték el még a hat évvel ezelőtti szintet sem, amikor a gabonatermelés soha nem látott mélységbe, 2 millió tonnára esett, megnehezítve a lakosság nagy részének élelmezését

– mondta Vincent Martin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Kínába és Észak-Koreába delegált képviselője.

A júniusban aratott búza, árpa és burgonya is megsínylette az átlag alatti csapadékot: a FAO becslése szerint több mint 30 %-kal (450 000 tonnáról 310 000 tonnára) esett vissza a termés. Bár ezek a korai termények a teljes haszonnövénytermelés csupán 10 %-át adják, a májustól szeptemberig tartó szűkös időszakban fontos élelmiszerforrásnak számítanak.

fotó: FAO/Cristina Coslet

A július eleji esőzés hozott egy kis megkönnyebbülést, de a mezőgazdasági munkák szempontjából már későn jött. A csapadékhiány valószínűleg érezhető lesz a legfontosabb gabonatermelő területeken is, ahonnan a gabonatermelés kétharmada származik. A termelés csökkenésével rosszabbodhat az élelmezésbiztonság a 2017-18-as időszakban, növelve az exportigényt.

Kulcsfontosságú, hogy a gazdák megfelelő és azonnali mezőgazdasági segítséghez jussanak, például öntöző vagy egyéb eszközök tekintetében

– tette hozzá Vincent Martin. A jelentés az öntözési rendszerek azonnal újraélesztését és fejlesztését javasolja, amivel növelni lehet a hatékonyságot és a víz elérhetőségét.

Nagyobb mennyiségű élelmiszerimportra lesz szükség kereskedelem vagy adomány révén a következő három hónapban, amikor az ínséges időszak eléri mélypontját, hogy a leginkább rászorulók, a gyermekek és idősek ne szűkölködjenek.

A FAO hosszú távú megoldásként a szárazságtűrő növények használatát javasolja, továbbá a termelők, családok bevételi forrásának szélesítését, hogy ellenállóbbak legyenek a természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásaira.

agrotrend.hu / piacesprofit.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook