Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Május közepén jelentősen drágult a szamóca a nagybani piacokon

Az átmeneti drágulástól eltekintve azonban még mindig jóval olcsóbb az ukrán szamóca, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Forrás: pixabay.com

Az EastFruit elemzőinek adatai szerint jelentősen nőtt a szamóca ára az ukrán nagybani piacokon, elsősorban a közelmúltban uralkodó hűvösebb időjárás miatt. A kínálat szűkös, az ellátás kiszámíthatatlan, így jelenleg 50-80 UAH/kg (1,26-2,02 USD/kg, 450-720 Ft/kg) közötti áron kínálják a szamócát, ami átlagosan 37%-os növekedést jelent az előző hét végi árakhoz képest. Ukrajna déli és nyugati területein már bőven megkezdődött a szabadföldi bogyós gyümölcsök szezonja, ennek ellenére feltűnően szűkös a kínálat a piacon.

A magyar szemmel rendkívül alacsony szamócaárak egyik oka, hogy jelenleg a belföldi termésű gyümölcsöt a tavalyinál csaknem 50%-kal olcsóbban árulják az ukrán piacokon. Ennek ellenére a piac meghatározó szereplőinek többsége a közeljövőben az árak esetleges csökkenésére számít. Véleményüket azzal támasztják alá, hogy a stabilizálódó időjárási körülmények valószínűleg növelni fogják a helyi ültetvények árutömegét, így a közeljövőben a kínálat jelentős bővülése várható.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés