Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

A káposztához még nem lehet olcsón hozzájutni

A beáramló macedón import ellenére is tartja magát a káposzta ára, de hamarosan megkezdődhet a nagybani piacokon a szezonálisan jellemző árcsökkenés.

Továbbra sem nő gyorsan a fiatal, újtermésű káposzta kínálata a lengyel nagybani piacokon. Ez nem lenne éppenséggel szokatlan jelenség, mivel május közepe-vége felé az utóbbi években is előfordult már ilyen, de nem szabad elfelejteni, hogy idén a szezon lényegesen korábban kezdődött az átlagosnál, és az állományok jóval előrébb tartanak, mint az előző években.

Forrás: pixabay.com

A 2023-as, hűvös időjárású idénynél persze már most is lényegesen több káposzta található a piacokon, mégpedig meglehetősen drágán: a 3,20-4,00 PLN/db (290-365 Ft/fej) közötti ártartománynál csak a tavalyi évben mértek magasabb árakat Lengyelországban – igaz, ekkor a szezon során végig rekord magasságban maradt a káposzta nagybani ára.

Az utóbbi pár napban észlelhető csökkenő tendencia megállt, annak ellenére is, hogy rengeteg, főleg Macedóniából származó import tétel került a lengyel piacokra, finoman szólva sem a legjobb minőségben. Pont a kérdéses minőség miatt pillanatnyilag sok olyan tétel van a kínálatban, amely nem fogyott el azonnal, így most olcsón kínálják. És ezek a tételek nem is annyira a nagykereskedelemben, hanem a kiskereskedelemben jellemzőek.

A fiatal káposzta szezonálisan jellemző, csökkenő ártrendje május 20. után szokott megkezdődni, minden bizonnyal ez így lesz az idei szezonban is.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés