Agrárpiac

Piac

Lassú közeledés a TTIP tárgyalások során

Az USA és az EU között tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) tárgyalásai során a két oldal lassan közeledik a mezőgazdaságot is érintő kérdésekben, konkrét megegyezésre azonban eddig még nem tudtak jutni. Ez derül ki a Brüsszelben, júliusban lezajló 14. tárgyalási kör nyilvánosságra hozott beszámolójából.

Létrehozva:

|

A jelentés alapján többek között egészségügyi és növény-egészségügyi intézkedésekről, importellenőrzésekről, állatvédelmi szempontokról, az antimikrobiális szerek és a növényvédőszerek elleni rezisztenciákról volt szó. A megbeszélések az Európai Bizottság szerint mindkét oldalon a prioritások és témák jobb megértéséhez vezettek.

Fotó: 123RF

Az auditokkal és importellenőrzésekkel kapcsolatos részletes viták a két oldal közeledését eredményezték. A további megbeszélések témája lesz az Egyesült Államokban alkalmazott egészségügyi, ill. növény-egészségügyi intézkedések és tanúsító eljárások egységes elismerése az Európai Unió teljes területén.

Az állatvédelem terén elsősorban az állatok egészségéről volt szó, ahogy azt az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) definiálja. Emellett mindkét oldal megvitatta az egészségügyi, ill. növény-egészségügyi intézkedések engedélyezési eljárásait az exportőrök biztosítása érdekében. A növényvédőszerek terén elsősorban az Egyesült Államokra és az Európai Unióra vonatkozó beszámolók ütemterveit egyeztették.

Az Európai Unió felhívta a figyelmet a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott legutóbbi javaslatára a szermaradványok felső határértékeinek felülvizsgálatával kapcsolatban. Kihangsúlyozta a jó együttműködést a Codex keretében zöldségnél és gyümölcsnél. A bizottsági jelentés szerint a tárgyaló felek nem utolsó sorban konkrét vonatkozásokat is megbeszéltek, mint pl. az olívaolaj és a gyümölcslevek EU-kivitele, valamint a dió és egyes bogyós gyümölcsök USA-exportja.

agrotrend.hu / topagrar.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook