Agrárpiac

Piac

5,5 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak novemberben már negyedik hónapja csökkentek, a növényi termékek árának zuhanása miatt, bár az élő állatok és állati termékek ára ötödik hónapja emelkedik.

Létrehozva:

|

Tavaly novemberben 5,5 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a növényi termékek árának 11,4 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 5,1 százalékos növekedéséből eredt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára 14,6 százalékkal csökkent, a búza 15,2, a kukorica 14,0 százalékkal volt olcsóbb, mint egy évvel azelőtt. A gyümölcsök ára 6,5, a zöldségféléké 3,4 csökkent. A burgonya termelői ára 2015. májusa óta először esett novemberben 9,2 százalékkal.

Az élő állatok termelőiár-szintje 4,5, az állati termékeké 6,6 százalékkal emelkedett. A vágósertés ára 15 százalékkal nőtt.

A tej felvásárlási ára július óta emelkedik, novemberben literenként 87 forint volt, 8 forinttal drágább, mint októberben és 7,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Éves összevetésben a marhahús 13,4 százalékkal drágult. A vágóbaromfi ára átlagosan 6,7 százalékkal ezen belül a csirke 7,4 százalékkal lett olcsóbb. A tojás ára 5,2 százalékkal csökkent.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook