Agrárpiac

Piac

Katasztrofális gabonaárak, a termelők fele veszteséges lesz

Jó közepes termésmennyiség és közepes minőség mellett is rossz év lesz az idei a gabonatermesztésben. Az árak mélyponton, a bukás sokaknál garantálható.

Létrehozva:

|

Az árpa betakarítása után jól halad, már a végéhez közelít a búza aratása az országban. Dacára annak, hogy az időjárás kedvez a munkának, és sem fuzárium, sem más betegség nem tizedeli a termést, a termelők öröme nem teljesen felhőtlen. „A búza aratása előrehaladott állapotban van, ám a mennyiséggel néhol vannak problémák. Bízunk ugyan abban, hogy meglesz országosan az 5 millió tonna, ám ez pillanatnyilag nem mondható biztosra” – mondta el a Világgazdaságnak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint a minőség megfelel a várakozásoknak, jó közepesnek mondható, ám voltak már ennél lényegesen jobb évek is.

Általában a búza nagyobb része étkezési minőségű, idén azonban az összes termésnek csak nagyjából fele az, a többi takarmányminőségű, és csak olcsóbban adható el. Márpedig az árak minden kategóriában rendkívül alacsonyak, „a katasztrófánál is katasztrofálisabbak” – fogalmazott Vancsura.

Tonnánként 27 ezer forint körül cserél gazdát a tritikále és a rozs, 30 ezer forint körül mozog az árpa ára, és a takarmánybúza is csupán 37 ezer forintot ér. Az étkezési búzáért 40, esetenként 43 ezer forintot is adnak még, ám ennek a piaca jelenleg nagyon csekély – emelte ki az elnök, aki szerint ilyen árak mellett nagyon nehéz nyereséget termelni. Vancsura József úgy véli, hogy idén a magyar termelők fele biztosan ráfizet a búzatermelésre, és nyereséget legfeljebb más növényektől, így az ősszel betakarítandó kukoricától és napraforgótól remélhet.

Az árak világszerte alacsonyak, részben az északi féltekén betakarítás alatt lévő jó termések, részben a kifejezetten nagymértékű globális ókészletek miatt. A világméretű gabonabőség tartósan alacsony árakat is előrevetít, a szakértők és a piaci szereplők is megegyeznek abban, hogy nagyobb áremelkedés nem várható a belátható jövőben.

Emiatt Vancsura József úgy véli, hogy a hazai búzatermő-terület is érdemben csökkenhet a következő években, ha nem történik változás. Magyarországon általában minden évben egymillió hektár körüli területen termelnek búzát, ám ha a szereplők jelentős része több évben is veszteséget könyvel el ezen a növényen, a hazai vetésszerkezet is átalakulhat – véli az elnök.

 Más hangsúlyokkal, de problémákat lát a szántóföldi növénytermesztésben Raskó György is. Az agrárközgazdász kifejtette: nagyjából ötmillió tonna búza várható idén, és közel 2 millió tonna őszi és tavaszi árpa. Ez 7 millió tonnát jelent, amelynek Magyarország a felét sem fogyasztja el, vagyis exportra kell eladni. Ez nem lesz egyszerű, mert brutálisan alacsony árak vannak – fogalmazott. Raskó is úgy véli, hogy a termelők jelentős része veszteséges lesz idén a kalászos gabonákat tekintve. „Ahol a búza termésátlaga hektáronként 6 tonna alatt van, ott szinte biztos a veszteség, márpedig az országos átlag 5,2–5,3 tonna körül alakul idén” – mondta.

Bár az agrárközgazdász nem tart attól, hogy a búza termőterülete drámaian csökkenne a következő években, azt elismerte, hogy a kukorica idén megmentheti a termelőket. Jelenleg a kukorica termése nagyon szép, ám az ára ennek is alacsony, mindössze 40 ezer forint körül van tonnánként – folytatta Raskó. Itt is csupán a jó hatékonysággal termelő szereplők járnak jól, hiszen 8 tonnás hektáronkénti átlagtermés alatt szintén nem lehet nyereséget realizálni idén.

agrotrend.hu / VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook