Agrárpiac

Jól halad az alma értékesítése a 2024-es évben

A kedvező értékesítési adatok örvendetesek, ám uniós szabályozási kérdések okozhatnak fejfájást az olasz termelőknek.

Az Olasz Almatermelők Szövetsége, az Assomela március 12-én a Marketing Bizottság rendes ülésén áttekintette a termelési helyzetre és a piaci eseményekre vonatkozó aktuális adatokat és az ezzel kapcsolatos intézményi döntéseket. Ami a piaci helyzetet illeti, az olasz termelők optimisták, mivel a februári értékesítési adatok növekvő mennyiséget és az előző szezonokkal összhangban lévő tendenciát mutattak. Az egyes fajtákat tekintve a Golden Delicious februári értékesítése 8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos hónapjában, összesen 55,6 ezer tonnát tett ki. A Red Delicious készletek rekordalacsony, 49 ezer tonnás szintje 39%-os csökkenést jelent 2023-hoz képest. A 2023-ban rekordtermést hozó Gala eladásai is jól alakultak, követték a készletcsökkentési terveket, és a szövetség várakozásai szerint májusban várhatóan kiegyensúlyozottan zárul a kampány. A Fuji februári eladásai 17,16 ezer tonnát értek el, ami kissé meghaladja az elmúlt három év átlagát.

Forrás: pxhere.com

A találkozón a kaptán hatóanyag (Buvicid, Kaplan, Captan, Karát, Merpan, El Cappo, Orthocid, Poker, Scab, Target) használatával kapcsolatos brüsszeli döntések is szóba kerültek, amelyek a szövetség szerint “egyáltalán nem megnyugtatóak” a gombaölő szer engedélyének meghosszabbításának tekintetében. Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy a kaptán használatát az üvegházi termesztésre korlátozza, ez pedig “olyan döntés, amely a teljes olasz és európai termelési rendszert veszélyeztetheti, mivel a kaptán alapvető hatóanyag a különböző gyümölcsfajok integrált technológiája szerinti termesztéséhez” – aggódik a szövetség.

Az Assomela álláspontja szerint “mindig az élen járunk, ha a környezet tiszteletben tartásáról és védelméről van szó, de minden döntést a szóban forgó hatóanyag átfogó értékelésének kell alátámasztania, beleértve az alternatív növény-egészségügyi és műszaki megoldások elérhetőségét és hatékonyságát”. A fenntarthatóság kérdésében az összes érintett bevonásával lefolytatott konzultációra van szükség. Az Assomela más olasz és európai szervezetekkel együtt intenzív párbeszédet folytat a nemzeti és európai intézményekkel a termelők védelme érdekében, “akik már most is az új növénybetegségek megjelenése és az éghajlatváltozás jelentett kockázatok egyre sűrűbb hálójában vergődnek” – folytatja a szervezet.

Az Assomela szintén aggodalommal figyeli a PPWR csomagolási rendelet sorsának alakulását – ez 2030-tól a műanyag csomagolás használatának tilalmát írja elő a feldolgozatlan, 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű friss gyümölcsök és zöldségek esetében. “A szöveg szintén nem a különböző nemzeti jogszabályok kívánt harmonizációja irányába halad, hanem inkább egy széttöredezett és zavaros forgatókönyvet hoz létre, amely azzal a kockázattal jár, hogy hátrányos helyzetbe hozza a vállalatokat” – zárul a szövetség közleménye.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés