Agrárpiac

Az USDA globális tejipari piacelemzése 2024-re

Az USDA globális tejipari piacelemzési jelentése a tejtermelés mennyiségére és a tejtermékek kereskedelmére vonatkozó 2024-es előrejelzést dolgozza fel, a főbb termelőkre és exportőrökre összpontosítva. A 2024-es várható termelési adatok és a kereskedelem dinamikája hullámzó pályát ír le.

Forrás: pixino.com

Éves összehasonlításban az árak csökkenése és több amerikai tejtermék szállítási volumenének „csak mérsékelt” növekedése várhatóan 2024-ben is fennmarad, csökkentve a teljes tejexport értéket. Az év második felében azonban erősebb kereslet várható a sovány termékek iránt, mivel javul az Egyesült Államok árversenyképe.

Zsírmentes száraztej és savó

Az export szempontjából kulcsfontosságú zsírmentes száraztej és savó az előrejelzések szerint 2024 első felében az előző év azonos időszakához képest tartósan alacsonyabb árakat mutat, és a mennyiségek várhatóan gyengék lesznek a kelet- és délkelet-ázsiai kereslet miatt.

A folyékony tejtermelés 1%-kal nő 2024-ben. A sajtokat tekintve jelentős beruházások történtek a feldolgozó kapacitás bővítésére, hogy kielégítsék a sajt iránti növekvő hazai és globális keresletet; 2024-ben a megnövekedett kapacitás és a tejtermelés felgyorsult növekedése várhatóan 2%-kal fogja növelni a sajttermelést, ami az export 8%-os, 466 000 tonnára történő ugrását eredményezi. Japánból, Kínából, Mexikóból, Dél-Koreából és a Fülöp-szigetekről nagyobb importigény várható.

Az előrejelzések szerint a sovány tejpor kibocsátása 2024-ben 11%-kal 1,30 millió tonnára nő, ami tükrözi a magasabb tejtermelést. Az export a tervek szerint 3%-kal, 838 000 tonnára nő, ami fordulatot jelent a 2023-as export mérsékelt visszaeséséhez képest, ez a nagyobb exportálható készleteket és a szállítások élénkülését tükrözi Kelet- és Délkelet-Ázsia árérzékeny piacaira.

Ausztrália

Az előrejelzések szerint a folyékony tejtermelés 1%-kal, 8,5 millió tonnára nő 2024-ben, mivel a húsmarhaárak csökkentek, és a munkaerőhiány mérséklődött. Mindkét probléma jelentős mértékben hozzájárult a tejtermelés csökkenéséhez az elmúlt 3 évben.

Bár a munkaerőhiány továbbra is problémát jelent az ausztrál tejtermelők számára, ez javult, mivel a dolgozók száma visszatért a járvány előtti szintre. Az erős termelői tejárak várhatóan 2024-ben is folytatódnak, ami további hátszelet biztosít a fokozott tejtermeléshez.

Az előrejelzések szerint a sajttermelés 5%-kal, 445 000 tonnára fog nőni 2024-ben, folytatva azt az iparági trendet, hogy a tejfeldolgozók a nagyobb tejkészletet a sajt felé, és az egyéb feldolgozott termékektől távolabb helyezik el. Az előrejelzések szerint a sajtexport jelentősen fellendül 2024-ben a gyenge 2023-as év után, amit a japán, kínai, dél-koreai és a Fülöp-szigeteki japán importkereslet és a versenyképesség visszanyerése támogat. A sovány tejpor gyártásában az előrejelzések szerint 3%-os visszaesés korlátozza az exportálható készleteket.

Új-Zéland

Az előrejelzések szerint 2024-ben Új-Zéland tejtermelése kismértékben, 21,2 millió tonnára csökken, mivel a tejtermelőknek számos kihívással kell szembenézniük. Az ehhez a kilátáshoz leginkább hozzájáruló tényezők közé tartozik az El Niño időjárási mintáinak hatása, a termelői tejárak csökkenése, a farmon belüli tartós infláció és a tejelő állomány zsugorodása.

A sajttermelés az előrejelzések szerint a tejtermelés csökkenése ellenére változatlan marad. A sajtexport az előrejelzések szerint 2024-ben csökkenni fog, mivel Ausztrália és az EU fokozott versenyképessége várhatóan nyomást gyakorol a piaci részesedésre olyan piacokon, mint Kína és Japán.

A vajtermelés 3%-kal fog növekedni, mivel a tej mennyisége várhatóan a magas tejzsírtartalmú termékek gyártása felé tolódik el, és a teljes tejpor iránti kereslet továbbra is nyomott marad a főbb piacokon, köztük Kínában, Indonéziában, Bangladesben és Szingapúrban.

Másrészt a teljes tejpor termelése az előrejelzések szerint 2024-ben alig 1,4 millió tonnára csökken, ami a kisebb tejkészletet és a teljes tejporgyártás más termékekhez képest alacsonyabb jövedelmezőségét tükrözi. A teljes tejpor kibocsátásának csökkenése és a gyengébb kínai importkereslet, valamint Algéria és Indonézia stagnáló kereslete miatt az export 2%-kal csökken.

Európai Unió

Az Európai Unióban a tejtermelés marginális csökkenése várható, 200 000 tonnás csökkenés, így a teljes tejtermelés 144,6 millió lesz. A tehenek termelékenységének szerény javulása nem elegendő a tejelő állomány további csökkenésének ellensúlyozására. A termelői tejárak tartós csökkenése, valamint a folyamatosan magas termelési költségek továbbra is nyomást gyakorolnak a tejtermelőkre.

Az előrejelzések szerint 2024-ben a sajttermelés kismértékben emelkedik a gyengébb tejtermelés ellenére, mivel a jövedelmezőség várhatóan magasabb marad a vajhoz és a tejporhoz képest. Ezenkívül Kínában a tejpor iránti kereslet lassulása ösztönözheti a sajtgyártásra való fokozottabb összpontosítást.

Unión belüli viszonylatban a fogyasztás megnövekedése várható, melynek hátterében a növekvő jövedelmek, a gazdasági fellendülés, valamint a vendéglátás és a turizmus Covid előtti szintre való visszatérése áll. Az EU sajtexportja a becslések szerint 1%-kal nő 2024-ben, a sajtkereslet globális felfutásának köszönhetően.

A vaj és a sovány tejpor termelése és exportja az előrejelzések szerint 2024-ben csökkenni fog, mivel az alacsonyabb tejtermelés és a gyengébb ázsiai kereslet arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy a tej feldolgozását a sajtgyártásba helyezzék át.

Argentína

Argentínában az előrejelzések szerint 2024-ben több mint 2%-kal, 11,5 millió tonnára esik vissza a tejtermelés. A termelői árrések jelentős nyomás alá kerültek a valuta leértékelése miatt, ami megemelte a takarmány és az importált inputok költségeit a termelők számára; ezek az áremelések várhatóan visszafogják a tehenenkénti termelés növekedését a következő évben.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés