Agrárpiac

Április végén rekordszintre ugrott a hajtatott uborka nagybani ára

Az előző hét hidegbetörése a hajtatott uborka kínálatára is hatással volt, emiatt igen jelentős drágulás következett be.

Február óta csökkent a hajtatott uborka ára a lengyel nagybani piacokon. Ez a tendencia április elején ugyan megtorpant egy időre, de aztán folytatódott, egészen az április közepén történt hidegbetörésig, ami alapvetően változtatta meg a kereslet-kínálati viszonyokat. A hideg időjárás miatt ugyanis az állományok fejlődése lelassult, így a piacon kínálati hiány keletkezett. Ez azonnal felfelé mozdította el az uborka árát, ami nem meglepő, legfeljebb a drágulás üteme volt váratlan. Jelenleg, április utolsó napjaiban a hajtatott uborka ára a 6-8 PLN/kg (545-725 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami 60%-kal haladja meg az utóbbi 5 év átlagát, egyben új rekordot jelent.

Forrás: pxhere.com

Érdekes módon a kínálati hiány miatt kialakult áremelkedés nem akadályozta meg azt a folyamatot, hogy az import uborka kiszoruljon a lengyel piacról – erre az a magyarázat, hogy a behozott tételek is drágultak.

Az előző hétvégén visszatért a napsütés, és jelentősen emelkedtek a hőmérsékletek. Egyértelmű, hogy az uborka ára csökkenni fog, de akárcsak a drágulás során, itt is a trend üteme, dinamikája lesz kérdéses a következő hetekben.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés