Agrárpiac

Április végén rekord mélységbe süllyedt a sárgarépa ára

Az idei szezon nagyon sajátosan alakul: április végén pont emelkedni szoktak a nagybani árak az ukrán piacokon.

Az EastFruit elemzői a sárgarépa árának fokozatos csökkenéséről számolnak be Ukrajnában: jelenleg a piacon a sárgarépa ára 8-10 UAH/kg (75-90 Ft/kg) között mozog, ami a legfrissebb árfolyamok szerint mindössze 20 dollárcentnek felel meg. Ez az ár lassan eléri a 2020-as rekord mélységet, amikor a sárgarépa kilogrammonkénti ára ugyanebben az időszakban mindössze 17 dollárcent volt.

Forrás: pxhere.com

Megjegyzendő, hogy április vége és május eleje pont az az időszak, amikor a sárgarépa ára emelkedni szokott Ukrajnában. Ennek oka, hogy sok termelő számára jelent kihívást ilyen sokáig tárolni a betakarított készleteket, ezért ilyenkor általában már hiány alakul ki a piacokon. Május végén az új termésből származó friss, korai áru beáramlásával a nagybani árak csökkenni szoktak. Az idei szezonban azonban minden másképp alakult: a sárgarépa kínálata jelentősen nőtt, így a piaci szakértők a 2020-ban tapasztaltakhoz hasonló további árcsökkenésre számítanak.

Továbbra is bizonytalan, hogy Ukrajna déli régióiban a háborús akciók miatt a gazdák milyen mértékben tudták újraindítani a korai zöldségtermesztést, ami jelentősen befolyásolja majd az árak májusi alakulását. A viszonylag alacsony árak ellenére Ukrajna nem folytat jelentős sárgarépaexportot, amit elsősorban minőségi problémák, másodsorban az ágazati tapasztalat hiánya akadályoz: számos helyi gazdálkodó az előző szezonban kezdett el először sárgarépát termeszteni, miután az ország déli részének vízellátását biztosító Nova Kahovka víztározó megsemmisült.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés