Agrárpiac

A búza világpiaci árát lefelé mozgatták a nagy oroszországi készletek

 

A búza világpiaci árát augusztus 4. és szeptember 8. között a nagy oroszországi búzakészletek szinte mindenhol lefelé mozgatták.

Németországban – a vártnál rosszabb betakarítási eredmény miatt – a 12,5 százalék fehérjetartalmú azonnali szállítású termény ára 11 dollárral 295 dollár/tonnára emelkedett – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) cikkében.

A Rouenba (FOB) érkező malmi búza október–decemberi exportára egyaránt 5 dollárral 252–254 dollár/tonnára csökkent augusztus 4. és szeptember 8. között.

Fotó: illusztráció, canva.com

Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali és az októberi szállítási határidőkre 240 dollár/tonnáért, a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 233 dollár/tonnáért volt elérhető.

Romániában és Bulgáriában 243 dollárba került a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára.

Az USA-ban a piros lágyszemű őszi búza (SRW) spot piaci ára 3 dollárral 250 dollár/tonnára nőtt, a piros keményszemű őszi búzáé (HRW) pedig 4 dollárral 322 dollár/tonnára mérséklődött a jelzett időszakban.

Forrás: AKI

Argentínában a termény azonnali–novemberi exportára egyaránt 16 dollárral 314 dollár/tonnáig, a decemberi 2 dollárral 281 dollár/tonnáig csökkent szeptember elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 69,8 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta alul.

A takarmánybúza 60,8 ezer forint/tonnáért (–54 százalék) forgott ugyanekkor.

agrotrend.hu/AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés