Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Késik a magyar lízingpiac trendváltása

A hazai lízingpiac trendváltása késik, noha a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentése szerint a finanszírozott összeg elérte a 429,11 milliárd forintot, és folytatódott az előző évi növekedés. Azonban a szerződések száma továbbra is csökkent szinte minden eszközkategóriában – tűnik ki a szakmai szervezet legfrissebb összegzéséből.

A lízingpiacot továbbra is főként a vállalati szektor uralja, ahol a kis és közepes vállalatok, azaz a KKV-k aránya 75 százalék; a nagyvállalatoké pedig 18 százalék. A lakossági ügyfelek részesedése viszont tovább csökkent, és már csak 5,4 százalékot tesz ki a hazai piacon. A finanszírozási érték az előző év azonos időszakához képest ugyan 2 százalékkal nőtt, 420,4 milliárd forintról 429,11 milliárd forintra. De már jóval biztatóbb változásról, összesen 15,7 százalékos bővülésről tanúskodnak az adatok, ha a tavalyi, egyszeri, 50 milliárd forintos ingatlanlízing-tranzakcióval korrigálják az eredményeket. Kevésbé rózsás a kép, ha a szerződések számát szemléljük, mivel 2022-höz képest 7 százalékkal kevesebb, összesen 34 094 szerződés született.

Az egyes eszközkategóriák között jelentős változások figyelhetők meg az idei első félévben. A retail autók és a flottajárművek továbbra is dominálnak a lízingfinanszírozásokban, de a mezőgazdasági gépek kihelyezése is emelkedett. Ugyanakkor a személygépkocsik és kishaszonjárművek szegmensében jelentős visszaesés volt az előző évekhez képest. A mezőgazdasági eszközök kihelyezése 17,7 százalékkal nőtt, értékben pedig elérte a 68,73 milliárd forintot. Ebben a szegmensben mindössze 10 százalék körüli volt a mért lízingpenetráció, aminek a hátterében az keresendő, hogy a támogatások miatt jellemző az eszközfedezetű kölcsön, amit a közhiteles nyilvántartás nem rögzít.

„Kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a támogatott finanszírozási programok, különösen a KKV szektorban. A támogatásokat különböző eszközkategóriákban használták fel, például mezőgazdasági gépek és kishaszonjárművek finanszírozására. Az euróalapú finanszírozások részaránya is növekedett”.

Az idei első félévben az államilag támogatott konstrukciók keretében összesen 81,9 milliárd forint kihelyezése valósult meg, ami 5231 szerződést jelentett. A támogatások megoszlása alapján az egyes eszközkategóriák sorrendjében a mezőgazdasági gépek (24 milliárd forint) végeztek az első helyen, amelyeket a kishaszonjárművek (22,8 milliárd forint), a nagy haszonjárművek (22 milliárd forint.) az ipari gépek (7,8 milliárd forint) és az építőipari gépek (2,4 milliárd forint) követtek – közölte az idei második negyedév értékelését a Magyar Lízingszövetség, Kőszegi László, a lízingszövetség főtitkárának összefoglalója alapján.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés