Agrárpénzek

Piac

Gúzsba kötve versenyezzünk? Petíció a magyar gazdákért

Az aláírásgyűjtéssel a Közös Agrár Politikából hazánknak jutó források megőrzésének társadalmi támogatottságát demonstrálnák az Európai Bizottság felé.

Létrehozva:

|

Jelentős európai uniós forrásoktól eshetnek el a magyar gazdák, amennyiben megvalósul a 2018 májusában megjelent uniós költségvetés-tervezet, vagyis a Közös Agrár Politika (KAP) költségvetésének csökkentése mellett az elvont támogatásokkal a migránsok letelepedésének és vidéki közösségekbe való integrációját segítenék elő.


Győrffy Balázs: A KAP forrásait a magyar agrárgazdaság és a magyar gazdák kapják! – fotó: agrotrend.hu

– A forráselvonás veszélyezteti a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán Budapesten a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) közös sajtótájékoztatón.

A NAK és a Magosz egyöntetűen kiáll amellett, hogy a migrációs helyzet kezelése alapvetően egy demográfiai és társadalmi probléma, ezért azt nem szabad az agrárköltségvetés terhére kezelni.

– A KAP mérséklése azért is elfogadhatatlan, mert a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most is az európai átlag alatt van – hangsúlyozta a Kamara elnöke. – Ezen túl az Európai Unió a környezeti fenntarthatóság javításában, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is egyre nagyobb szerepet szán a gazdálkodóknak, egyre komolyabb elvárásokat támaszt irányukba – tette hozzá.


Jakab István: Versenyben kell maradnunk, fejlesztenünk kell – fotó: agrotrend.hu

A májusban leköszönő Európai Parlament és Európai Bizottság már nem hoz döntést az új KAP-ról, hiszen még nem ismert a jövőbeni uniós agrárköltségvetés, továbbá a Brexit körül is nagy még a bizonytalanság. Ráadásul a KAP jövőjéről számos kérdésben nem csak a parlament frakciói között, de még az egyes frakciókon belül sincs megegyezés számos kérdésben. 

A tervezett 26 %-os forráscsökkentés a területalapú támogatások szintjén a gazdáknak hektáronként közel mínusz 15 ezer fortintot jelentene. 

– Meggyőződésünk, hogy nem leszünk egyedül, számítunk rá, hogy csatlakoznak hozzánk. Az Európai Parlamentnek érdemben figyelembe kell vennie a gazdák érdekeit – mondta az agrotrend.hu-nak Jakab István, a Magosz elnöke. – Versenyben kell maradnunk, fejlesztenünk kell, az új technológiákat alkalmazni kell, csak így tudunk az európai polgárok számára egészséges, minőségi élelmiszert biztosítani.

Azok a mezőgazdasági termelők és az agráriumban érdekeltek, illetve bárki, aki egyetért a petíció felvetésével, kitöltheti azt online a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon vagy a falugazdászoknál és a NAK megyei igazgatóságain elérhető íveken 2019. május 3-ig.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook