Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

119,7 millió eurós támogatás a kedvezőtlen időjárás által sújtott mezőgazdasági termelőknek

A Bizottság a szeptember 23-án javaslatot tett arra, hogy a mezőgazdasági tartalékból 119,7 millió EUR-t különítsenek el a Bulgáriából, Németországból, Észtországból, Olaszországból és Romániából származó azon mezőgazdasági termelők közvetlen támogatására, akiket tavasszal és kora nyáron rendkívüli kedvezőtlen éghajlati jelenségek sújtottak.

Forrás: pixabay.com

A Bizottság 10,9 millió EUR elkülönítését javasolta Bulgáriának, 46,5 millió EUR-t Németországnak, 3,3 millió  EUR-t Észtországnak, 37,4 millió EUR-t Olaszországnak és 21,6 millió EUR-t Romániának.

Ez hozzá fog járulni az ezen országokból származó azon mezőgazdasági termelők kártalanításához, akik termelésük egy részét és ennek következtében jövedelmük egy részét elvesztették. A ma bemutatott összegek azt jelzik, hogy az EU szolidaritást vállal az érintett mezőgazdasági termelőkkel, ami akár 200%-kal is kiegészíthető nemzeti forrásokkal.

Elfogadásukat követően a nemzeti hatóságoknak 2025. április 30-ig el kell osztaniuk ezt a támogatást, és biztosítaniuk kell, hogy a mezőgazdasági termelők legyenek a végső kedvezményezettek. Az érintett tagállamoknak továbbá 2024. december 31-ig értesíteniük kell a Bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, különösen az egyedi támogatás nyújtásának meghatározásához használt kritériumokról, az intézkedés tervezett hatásáról, az április végéig havonta lebontott kifizetési előrejelzésekről, valamint a nyújtandó kiegészítő támogatás szintjéről. Az értesítésnek tartalmaznia kell a versenytorzulás és a túlkompenzáció elkerülése érdekében hozott intézkedéseket is.

A Bizottság javaslatát minden tagállammal megvitatják, mielőtt azok a mezőgazdasági piacok közös szervezésével foglalkozó bizottság október 7- i ülésén döntenek annak jóváhagyásáról.

Más tagállamok mezőgazdasági termelőit a nyár második felében bekövetkezett szélsőséges időjárási események sújtották. A Bizottság értékelni fogja, hogy ezek a károk indokolják-e az uniós szolidaritás biztosítását.

Háttér

2023–2027-es időszakra szóló közös agrárpolitika (KAP) évente legalább 450 millió EUR összegű mezőgazdasági tartalékot tartalmaz a termelést vagy forgalmazást érintő piaci zavarok vagy rendkívüli események kezelésére. A mezőgazdasági tartalék aktiválásával a tagállamoknak jelentést kell küldeniük a Bizottságnak, amelyben alátámasztják kártérítési kérelmeiket, és bemutatják a rendkívüli időjárási esemény vagy az egészségügyi intézkedések által okozott károk értékelését.

2024 első felében a déli kontinensen és Olaszország szigetein szokatlanul meleg hőmérsékleteket és korábban nem tapasztalt mértékű száraz körülményeket regisztráltak. Ez hatással volt a gyümölcs- és zöldségfélék, a bor és a szántóföldi növények termesztésére. Bulgáriát a nyári aszály is sújtotta, ami hatással volt a tavasszal bevetett növényekre, különösen a kukoricára és a napraforgóra. Júliusban Romániát hőhullámok, aszály, valamint erőszakos viharok és heves jégeső sújtotta, károsítva a szántóföldi növények és az olajos magvak termesztését.

Áprilisban Németország egyes részein a fagy jelentősen károsította a gyümölcsösöket és a szőlőtőkéket, miután márciusban enyhe hőmérsékletet követően kezdett növekedni. Észtországot rendkívüli ingadozó időjárási viszonyok sújtották, amelyek a decemberi és januári fagyról és hidegről márciusban szokatlanul meleg hőmérsékletre, majd később fagyra és jégesőre, majd nyáron intenzív esőzésekre és áradásokra tértek át. Ez negatívan érintette a növénytermesztést, különösen a burgonya-, a repce-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztést.

Júliusban a mezőgazdasági tartalék egy részét már elkülönítették Ausztriának, Csehországnak és Lengyelországnak, amelyek hasonló kedvezőtlen éghajlati jelenségekkel szembesültek, valamint Portugáliának, amely a bortermelők esetében súlyos piaci zavarokkal küzdött.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés