Hírek

Piac

A mezőgazdasági piacok rövid távú kilátása: a bizonytalanság továbbra is állandó jellemzője az EU mezőgazdaságának

Az agrárium továbbra is számos, a gazdák ellenőrzése kívül eső esemény hatásától szenved, mint például az éghajlati és geopolitikai krízisek, amelyek továbbra is nyomást gyakorolnak a gazdákra. Ezek hatással vannak a termelékenységre, kereskedelemre, fogyasztói keresletre, árakra, és végül a gazdák jövedelmére.

Az utolsó rövid távú kilátások óta (2023 ősz) és néhány kedvező, de korlátozott fejlemény ellenére a bemeneti költségek, beleértve az energiát, műtrágyát és állateledelt, jelentősen meghaladják a COVID előtti szinteket. A gazdák számára az bizonytalanságot jelent, hogy kiszámíthatatlan szélsőséges időjárási események, geopolitikai konfliktusok, amelyek nyomást gyakorolnak az agrárpiacon, és gazdasági tényezők, mint például még mindig magas kamatlábak és növekvő munkaerőköltségek. Az élelmiszerárak továbbra is magasak maradnak, ami, kombinálva az alacsony kilátásokkal az gazdasági növekedésre, korlátozza a fogyasztói kereslet helyreállításának kilátásait.

Forrás: pixabay.com

Az EU gazdák továbbra is számos kihívással néznek szembe, amelyek az input költségekhez kapcsolódnak, és ezek nagyrészt a COVID előtti szintek felett maradnak, annak ellenére, hogy néhányuk esetében nemrégiben csökkenés tapasztalható. Az EU műtrágya-termelése továbbra is javul, de az import magas szinten marad. Az év eleje óta a Bizottság számos rövid és hosszú távú intézkedést hozott az EU gazdák támogatása érdekében, különösen a bürokrácia csökkentése és a gazdák helyzetének javítása terén az élelmiszer-ellátási láncban. A Közös Agrárpolitika (KAP) szintén előre látható biztonsági hálót biztosít a gazdák számára, és támogató keretet nyújt a szektor átmenetéhez, amely a fenntarthatóság felé irányul.

Az EU gazdák árindexe csökkent a 2022-es szinthez képest, de ez a csökkenés még nem teljes mértékben jutott át a feldolgozók és a fogyasztók élelmiszerárakra, ami további megkönnyebbülést hozhatna a fogyasztóknak. Habár az EU fogyasztói élelmiszerár indexe 2023 márciusa óta stabilizálódott, átlagosan 43%-kal emelkedett 2015-höz képest. Bizonyos EU országokban ez az emelkedés jelentősebb volt, mint például Lengyelországban (+65%), vagy Litvániában (+69%).

Az időjárási körülmények általában kedvezőnek bizonyultak a legtöbb téli növény és legelő számára, de nedves időjárás kihívást jelenthet néhány északnyugati EU rész számára. Tekintettel az extrém időjárási események kiszámíthatatlanságára és az elmúlt évben tapasztalt hirtelen változásokra, az aktuális jeleket óvatosan kell kezelni.

Szántóföldi növények

2024/25-ben az EU szántóföldi gabonatermelése várhatóan mintegy 278,5 millió tonnára növekszik (+3% éves szinten), elsősorban a jobb hozamoknak köszönhetően. A nedves körülmények befolyásolták a gabonatermelést 2023/24-ben, és néha nehezítették a gazdák számára a tavaszi gabonafélék vetéséhez való hozzáférést. Összességében az EU gabonaimportja 2023/24-ben (2023. július–2024. június) várhatóan 17%-kal magasabb marad, mint az ötéves átlag. Azonban a Fekete-tengeri útvonal logisztikájának javulása megkönnyíti az ukrán gabonák exportját a világpiacokra, kevesebb ukrán gabona belépésével az EU-ba.

Forrás: pixabay.com

Az őszi szántóföldi kultúrák területe és hozama növekszik 2023/24-ben. Az olajos magvak és fehérjehordozók termelése várhatóan növekszik 2024/25-ben, az őszi szója, lóbab és borsó termesztésének növekedése miatt.

Az EU cukortermelés fellendülése 15,6 millió tonna körül várható. Azonban az EU magas cukorárak eddig korlátozták a fogyasztás helyreállítását.

Szakosodott növények

Az EU olívaolaj termelése várhatóan kissé helyreáll 2023/24-ben (október 2023-szeptember 2024) a tavalyi rekord alacsony termés után. A csökkent kínálat továbbra is növeli az árakat. Ez arra készteti a fogyasztókat, hogy más olajokra és zsírokra térjenek át, vagy csökkentsék az olajok általános fogyasztását. Ennek eredményeként az EU fogyasztása történelmi mélységben lehet 2023/24-ben.

Forrás: pixabay.com

Az olasz és spanyol bortermelés jelentősen csökkent 2023/24-ben (augusztus 2023-július 2024) kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Az EU borfogyasztása továbbra is csökkenő tendenciát mutat, mivel a fiatalabb generációk inkább más típusú alkoholos italokat részesítenek előnyben, például sört vagy koktélokat, emellett a fogyasztók alacsonyabb vásárlóerővel rendelkeznek. A válság lepárlása, amelyet 2023 nyarán engedélyezett az Európai Bizottság, több EU országban került bevezetésre, hogy körülbelül 33 millió hektolitert vegyenek ki a piacról. Ennek ellenére e beavatkozás és a termelés csökkenése ellenére sem várható, hogy a készletek csökkennek.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok negatívan érintették az EU alma- és narancstermelését is. Az EU friss almák és narancsok exportja jelentős visszaesésre számíthat, és a narancsimport növekedése további nyomást helyez a belföldi termelőkre.

Tej és tejtermékek

Bár folyamatosan csökken a tejelő tehéntartás (‑0,5%), az EU tejtermelése várhatóan viszonylag stabil marad 2024-ben (+0,4%), amihez hozzájárulhat a növekvő hozamok (+0,9%). Az EU országok eltérő helyzeteket tapasztalnak, amelyeket más és más mértékben befolyásolnak az időjárás vagy az folyamatban lévő strukturális változások.

Forrás: pixabay.com

Az EU sajtteljesítménye és exportja erős maradhat, és tovább növekedhet 2024-ben. A vaj exportja is pozitív maradhat a stabil belföldi fogyasztás mellett.

Hústermékek

Az állattenyésztési szektor strukturális változásokat tapasztal, amelyeket főként a fogyasztói preferenciák eltolódása okoz a marhahúsról a baromfi felé, valamint környezeti korlátok. Az egy főre jutó marhahús-fogyasztás az EU-ban 2023-ban 9,7 kg-ra csökkent (-4,7% éves szinten). A fogyasztás csökkenése további 2,8%-kal folytatódhat 2024-ben. Az EU marhahústermelése továbbra is csökkenhet, ami fenntarthatja az EU marhahúsárakat.

Forrás: pixabay.com

Az EU sertéshústermelése hasonló csökkenést tapasztal 2023-ban, -6,6%-kal. A csökkenés üteme lassulhat 2024-ben, 0,4%-ra.

A baromfi iránti kereslet, mint olcsó fehérjeforrás, továbbra is magas. Az egy főre jutó baromfi fogyasztás 2023-ban 3%-kal nőtt az EU-ban, és további 2%-kal nőhet 2024-ben. A baromfi importja továbbra is magas szintű.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés