Hírek

Új eszközök és szankciók a termelők támogatására a felvásárlókkal szemben

Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések a gazdálkodók felé az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagnak köszönhetően – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A szabályozás új lehetőségek megteremtésével javítja a termelők felvásárlókkal szembeni kiszolgáltatott helyzetét és jogi eszközökkel biztosít erősebb védelmet számukra. A legtöbb új szabály a szükséges felkészülési idő biztosítása érdekében 2025. január 1-jétől lép életbe.

Feldman Zsolt kiemelte, világszerte jellemző az, hogy az élelmiszer előállítási láncban a termelők arányaiban nagyobb kockázatokat viselnek. Sz eredményekből pedig kisebb mértékben részesülnek. Ennek oka, hogy a termelők legtöbbször kisebb alkuerővel és érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, mint a láncban felettük álló feldolgozók vagy a kereskedők. A kockázatok és az eredmények arányosabb megosztása érdekében szükség van a termelők szabályokkal történő támogatásra. Azért, hogy a felvásárlók, feldolgozók ne háríthassanak minden kockázatot a termelőkre. A termelők számára emellett átláthatóbbá és tervezhetőbbé kell válnia a felvásárlási folyamatoknak – tette hozzá.

Forrás: pixabay.com

Az államtitkár célja, hogy a magyar agrárium fejlődjön nemcsak a támogatáspolitika terén, hanem a hazai termékpályák működésében is. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik a hazai szabályozási rendszert, amely megalapozza a termelők felvásárlókkal szembeni védelmét, jogi helyzetük javítását és integrációjuk erősítését. A frissen elfogadott termékpiacokról szóló törvény módosítása számos, a termelőket erősítő szabályozási elemet tartalmaz, például kötelező kockázatmegosztási rendelkezéseket a zöldség-gyümölcs szektorban. Emellett hatékonyabb szankcionálást terveznek a sertés- és baromfi ágazati szerződések késedelmes fizetéseire, valamint felvásárlók tevékenységének bizonyos esetekben történő eltiltását. Céljuk, hogy a termelő ne egyedül viselje a termékpálya kockázatait, és hogy a szerződések egyértelműen rögzítsék ezeket és a teherviselés arányait. Az ágazati érdekképviseletek mintaszerződésekkel járulhatnak hozzá a jó gyakorlatok elterjesztéséhez, ami tovább erősíti a termelők védelmét.

Kifejtette, ez a törvénymódosítás kiterjed a vertikális együttműködésekre vonatkozó, önkéntesen alkalmazható termeltetői szerződés kategóriájának és szabályainak megteremtésére is. Ez az új szerződéstípus keretet ad a termeltetői együttműködéseknek. Ami nemcsak a termelők helyzetét teszi kiszámíthatóbbá, hanem a feldolgozók alapanyag ellátottságának biztonságához is hozzájárul. Ezek mellett csökkenti a piaci túltermelés kockázatát is. A termeltetői együttműködésekre vonatkozó előírások alapján az árat olyan módon kell meghatározni, hogy az a szerződés egész időtartamára vonatkozóan biztosítsa az átláthatóságot és kiszámíthatóságot – ismertette Feldman Zsolt.

Az agrártárca azt kívánja elérni, hogy ezek a szabályok gyorsan és sikeresen beépüljenek a magyar mezőgazdasági gyakorlatba. Átláthatóbb, tervezhetőbb viszonyokat teremtsenek országszerte.

agrotrend.hu / Magyarország Kormánya

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés