Hírek

2,5 milliárd forintot kapnak december elsejétől a cukorrépa termesztők

A cukorrépa termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várható, a hektáronkénti támogatási összeg mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként – mondta Czerván György a Magyar Cukor Zrt cukorrépa bemutató szakmai napján, Dalmandon.

Létrehozva:

|

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a forrással kapcsolatban kiemelte: a cukorrépa ágazat helyzete stabil, a termőterület bővüléséhez nagymértékben hozzájárult a közösségi forrásból évi 8 millió euró keretösszegben biztosított termeléshez kötött támogatás meghirdetése.

Magyarország 105 420 tonna cukorkvótával rendelkezik, így a teljes kvótát kihasználja a kaposvári gyár. 2015-ben mintegy 15 ezer hektár szerződött területen, 400 gazdálkodó termel cukorrépát – mondta el Czerván György.

A kaposvári cukorgyár fejlesztései is hozzájárulnak a cukorrépa-termesztés stabil piacához. Az Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. folyamatos fejlesztései révén 2017 után lehetővé válik a termelés növelése, a gyár képessé válhat évente közel 150 ezer tonna cukor előállítására – hangsúlyozta az államtitkár.

Czerván György megerősítette: stratégiai célunk a cukorrépa termesztésének fenntartása, annak érdekében, hogy a kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően a termelés a főbb cukorrépa-termesztő körzeteinkben bővíthetővé váljék.

Az államtitkár előadásában emlékeztetett arra, hogy a hazai cukoripar versenyképessége szempontjából döntő kérdés, hogy a cukorkvóta-rendszer 2017. évi eltörlése után várható piaci környezetre és az éleződő piaci versenyre is tekintettel a hazai termelési hatékonyságot tudjuk-e növelni a termékpálya egészén.

Mint ismert, 2017. szeptember 30. után az EU-ban megszűnnek a cukorkvóták, ezzel együtt megszűnik a cukorrépa minimálára is (26,29 EUR/t), ugyanakkor a termelést korlátozó más EU-s szabály nem lép életbe. Az európai uniós cukor átlagára jelenleg közelít a világpiaci árhoz, és az előrejelzések szerint a cukorrépa uniós átlagára a jelenlegi minimálár szintjén stabilizálódhat.

Czerván György a piaci helyzetről, és hazánk versenyképességéről előadásában úgy fogalmazott: a kvótakivezetés után számolnunk kell a termelés növekedésére mind Magyarországon, mind pedig az EU-ban, emellett a termelés földrajzi koncentrációja is várható. Nagyobb hektáronként terméseredményekre, javuló termelési mutatókra, magasabb cukorkihozatalra, illetve a termelési költségek csökkentésére lesz szükség, ha versenyképesek akarunk maradni az unió piacán illetve a világpiacon is.

Szeptember végén egy 7 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként hétezer négyzetméter alapterületű cukorcsomagoló üzemet és egy biogáztisztító-berendezést adtak át a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában. A kaposvári üzem az első olyan répacukorgyár a világon, amely biogáz termelésével teljes energiaigényét önállóan biztosítja.

 

FM

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook