Kertészet

Borok alkotása szívvel, lélekkel

 

„Rég óta nem látott növényvédelmi nehézségekkel kellett szembenézniük a borászatoknak az idén” – fogalmazott Varga Máté. A 2023-as év szokatlan időjárása valódi kihívás elé állította a borászokat, amit csak komoly összefogással lehetett kivédeni.

„Tavaly az aszály okozott gondot, idén viszont a túl sok csapadék” – fogalmazott az agrotrend.hu megkeresésére Varga Máté, a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője, aki 2016-ban elnyerte a Jövő Agrárszakembere címet.

„Amíg tavaly 440 mm eső esett egész évben, addig az idén augusztussal bezárólag 700 mm – ez is mutatja a rendkívüli időjárást, ez már szinte az Alpokaljára jellemző mennyiség” – tette hozzá.

Az ország legnagyobb családi pincészete a badacsonyi és az egri, összesen 200 hektáros saját szőlőültetvényük mellett más régiókból is vásárol szőlőt, így rálátásuk van az országos helyzetre.

„Az esős időjárás komoly kihívást jelentett a szakmában, ezért a szokottnál is sokkal jobban kellett figyelni, gyorsabban kellett lépni, hogy még időben meg lehessen fogni a sok eső miatt kialakult peronoszpóra- és a lisztharmatfertőzést” – mondta Varga Máté.

“Volt olyan extrém helyzet egyes szőlészetekben, ahol a másnapra tervezett permetezés már túl későnek bizonyult, ami jelentős terméskiesést okozott az érintetteknek” – emlékezett vissza.

A Varga Pincészetben 5-6-szor permeteztek a korai szőlőknél, mint például az Irsai Olivérnél, de a kései fajtáknál, (az Olasz rizlingnél, és egyéb vörösbor alapoknál) szükség lesz további 1-2 permetezésre is, hiszen most már a botritisz is felütötte a fejét – tudtuk meg.

Ahogy Varga Máté elmondta, a sok eső miatt ugyanis megrepednek a szemek és elkezdődik a penészesedés, ami pedig a bor minőségét is befolyásolhatja, ha nem sikerül időben megállítani a fertőzést.

„Országos szinten változó a helyzet, ott, ahol a virágzáskori fertőzést nem tudták időben megfogni, komoly terméskieséssel kell számolni. De ahol résen voltak, kellő időzítéssel, szaktudással, és a megfelelő szerrel permeteztek, és így sikerült időben megfogni a fertőzés terjedését, jó minőségű szőlőre számíthatnak” – mondta el a terméshozamra vonatkozóan Varga Máté.

 

Szüret 2023

“A Varga Pincészetben az Irsai Olivért már leszüretelték, az elmúlt 10 év legjobb bora készülhet belőle,  már most látszik, hogy nagyon jó a bor aroma-karakterisztikája” – árulta el a szakember. Most zajlik a muskotályosok – a Cserszegi, a Tramini és a Zöld vertelini – szüretelése.

Varga Máté szerint most látszik, mennyire jó döntés volt 6 évvel ezelőtt sorköztakaró növényzetet telepíteni a szőlőbe.

Főleg az ilyen csapadékos időszakban mutatkozik meg az előnye. Ennek köszönhetően egyrészt nem indult el talajerózió, másrészt az eső után azonnal rá tudtak menni a gépekkel, így a permetezés nem késlekedett, szemben azokkal a szőlészetekkel, ahol több napot kellett várni, mire felszáradt a föld annyira, hogy nehézgépekkel is rámehettek.

Néhány napos késlekedés óriási károkat is okozhat egy gombafertőzés esetén.

Szintén kifizetődőnek látszik a rezisztens szőlőfajták telepítése. Ahogy arról az agrotrend.hu korábban már beszámolt, a Varga Pincészet a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajták telepítését vállalta.

A 450 millió forintból megvalósuló, szőlészeti és borászati gépeket is magában foglaló pályázat keretében 6,5 hektáros területen hoztak létre egy új rezisztens szőlőfajtákból álló ültetvényt a Balaton-felvidéken.

„Az idei szezon megmutatta a különbséget, hiszen ezt a táblát csupán 2-szer kellett permetezni – emelte ki Varga Máté, hozzátette, bár a növényvédelem érezhető költségnövekedéssel jár számukra, ám a gyors és szakszerű védekezésnek köszönhetően nem kell számolniuk érdemi termékkieséssel”.

 

Új irányok

A Varga Pincészet 14 millió palack bort forgalmaz éves szinten. Jelenleg 53 terméktípussal vannak jelen az üzletek polcain az édes desszert boroktól a száraz, prémium kategóriájú nedűkig.

“A rezisztens fajták már termőre fordultak, ezek jelentik a termékfejlesztés új irányát,  2025-ben lépünk piacra az új borainkkal, melyek a rezisztens szőlőkből készülnek majd” – árulta el a szakember.

Két évvel korában, 2021-ben ez a családi vállalkozás nyerte el a Magyarország Legszebb Birtoka Szőlészet-Borászat kategóriájának díját.

Varga Máté szerint 2 év távlatából is látszik, hogy komoly elismerés számukra a díj a szakma részéről, amely megerősíti a családi vállalkozást abba, hogy jó úton járnak.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés