Kertészet
Borok alkotása szívvel, lélekkel
„Rég óta nem látott növényvédelmi nehézségekkel kellett szembenézniük a borászatoknak az idén” – fogalmazott Varga Máté. A 2023-as év szokatlan időjárása valódi kihívás elé állította a borászokat, amit csak komoly összefogással lehetett kivédeni.
„Tavaly az aszály okozott gondot, idén viszont a túl sok csapadék” – fogalmazott az agrotrend.hu megkeresésére Varga Máté, a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője, aki 2016-ban elnyerte a Jövő Agrárszakembere címet.
„Amíg tavaly 440 mm eső esett egész évben, addig az idén augusztussal bezárólag 700 mm – ez is mutatja a rendkívüli időjárást, ez már szinte az Alpokaljára jellemző mennyiség” – tette hozzá.
Az ország legnagyobb családi pincészete a badacsonyi és az egri, összesen 200 hektáros saját szőlőültetvényük mellett más régiókból is vásárol szőlőt, így rálátásuk van az országos helyzetre.
„Az esős időjárás komoly kihívást jelentett a szakmában, ezért a szokottnál is sokkal jobban kellett figyelni, gyorsabban kellett lépni, hogy még időben meg lehessen fogni a sok eső miatt kialakult peronoszpóra- és a lisztharmatfertőzést” – mondta Varga Máté.
“Volt olyan extrém helyzet egyes szőlészetekben, ahol a másnapra tervezett permetezés már túl későnek bizonyult, ami jelentős terméskiesést okozott az érintetteknek” – emlékezett vissza.
A Varga Pincészetben 5-6-szor permeteztek a korai szőlőknél, mint például az Irsai Olivérnél, de a kései fajtáknál, (az Olasz rizlingnél, és egyéb vörösbor alapoknál) szükség lesz további 1-2 permetezésre is, hiszen most már a botritisz is felütötte a fejét – tudtuk meg.
Ahogy Varga Máté elmondta, a sok eső miatt ugyanis megrepednek a szemek és elkezdődik a penészesedés, ami pedig a bor minőségét is befolyásolhatja, ha nem sikerül időben megállítani a fertőzést.
„Országos szinten változó a helyzet, ott, ahol a virágzáskori fertőzést nem tudták időben megfogni, komoly terméskieséssel kell számolni. De ahol résen voltak, kellő időzítéssel, szaktudással, és a megfelelő szerrel permeteztek, és így sikerült időben megfogni a fertőzés terjedését, jó minőségű szőlőre számíthatnak” – mondta el a terméshozamra vonatkozóan Varga Máté.
Szüret 2023
“A Varga Pincészetben az Irsai Olivért már leszüretelték, az elmúlt 10 év legjobb bora készülhet belőle, már most látszik, hogy nagyon jó a bor aroma-karakterisztikája” – árulta el a szakember. Most zajlik a muskotályosok – a Cserszegi, a Tramini és a Zöld vertelini – szüretelése.
Varga Máté szerint most látszik, mennyire jó döntés volt 6 évvel ezelőtt sorköztakaró növényzetet telepíteni a szőlőbe.
Főleg az ilyen csapadékos időszakban mutatkozik meg az előnye. Ennek köszönhetően egyrészt nem indult el talajerózió, másrészt az eső után azonnal rá tudtak menni a gépekkel, így a permetezés nem késlekedett, szemben azokkal a szőlészetekkel, ahol több napot kellett várni, mire felszáradt a föld annyira, hogy nehézgépekkel is rámehettek.
Néhány napos késlekedés óriási károkat is okozhat egy gombafertőzés esetén.
Szintén kifizetődőnek látszik a rezisztens szőlőfajták telepítése. Ahogy arról az agrotrend.hu korábban már beszámolt, a Varga Pincészet a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajták telepítését vállalta.
A 450 millió forintból megvalósuló, szőlészeti és borászati gépeket is magában foglaló pályázat keretében 6,5 hektáros területen hoztak létre egy új rezisztens szőlőfajtákból álló ültetvényt a Balaton-felvidéken.
„Az idei szezon megmutatta a különbséget, hiszen ezt a táblát csupán 2-szer kellett permetezni – emelte ki Varga Máté, hozzátette, bár a növényvédelem érezhető költségnövekedéssel jár számukra, ám a gyors és szakszerű védekezésnek köszönhetően nem kell számolniuk érdemi termékkieséssel”.
Új irányok
A Varga Pincészet 14 millió palack bort forgalmaz éves szinten. Jelenleg 53 terméktípussal vannak jelen az üzletek polcain az édes desszert boroktól a száraz, prémium kategóriájú nedűkig.
“A rezisztens fajták már termőre fordultak, ezek jelentik a termékfejlesztés új irányát, 2025-ben lépünk piacra az új borainkkal, melyek a rezisztens szőlőkből készülnek majd” – árulta el a szakember.
Két évvel korában, 2021-ben ez a családi vállalkozás nyerte el a Magyarország Legszebb Birtoka Szőlészet-Borászat kategóriájának díját.
Varga Máté szerint 2 év távlatából is látszik, hogy komoly elismerés számukra a díj a szakma részéről, amely megerősíti a családi vállalkozást abba, hogy jó úton járnak.
agrotrend.hu