Nem kategorizált

PALÁNTAÜLTETÉSI SZEZON: ERRE FIGYELMEZTET A NÖVÉNYORVOS

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember tanácsát arról, hogy a paradicsom, vagy paprika palántát hogyan ültessék el, majd hogyan gondozzák azokat. A kistermelőknek van lehetősége arra, hogy a nagyobb palántanevelő cégeket felkeressék, s azok részükre is előállítsák a palántákat. Akár a kedvenc, általuk választott vetőmagjukkal is kopogtathatnak, majd mehetnek a palántákért. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy megfelelő termesztési környezetben – egy szakmailag ellenőrzött technológia mellett – tudnak minőségi palántát vásárolni a termelők. Tehát egyedileg is kérhetnek megfelelő mennyiséget, ugyanakkor egy-két palántáért nem érdemes felkeresni a neveldéket.

Mi a jó palántának a titka? Teszik fel a kérdést ezekben a hetekben az ismert növényorvosnak, Sipos Józsefnek, vagy ahogy sokan ismerik: Sipos gazdának, aki a Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Karának címzetes egyetemi docense is. Mint mondja, a palántanevelés célja a tenyészidőszak lerövidítése. A folyamat során olyan növényt állítunk elő, amelynek az alapja a kiváló minőségű vetőmag, ebből növekszik ki az edzett növény, vagyis ami akörnyezeti feltételeknek megfelelően fejlődött ki. Az alkalmazkodó képessége erősebb ezeknek a növényeknek.

Sipos gazda a paprika palánta előállítását hozta fel példaként, amelynek során a termesztőházban folyamatosan figyelnek a megfelelő fényviszonyokra, a nedvességtartalomra, és a tápanyagellátásra. Így alakulnak ki a zömök, erős, fejlett gyökérzettel rendelkező, szép lombozatú, nem megdőlt és nem megvékonyodott, nem megnyúlt palánták.

-Lényeges szempont, hogy ne hirtelen történjen a kiültetés, hanem előtte a környezethez kell szoktatni a növényt, majd ezután következhet a gépi-, vagy kézi úton keresztül történő kiültetés. D tenni kell azért is, hogy a palánta életben maradjon, ezért a szállítás során a tálcának nedvesnek kell maradni. Két fajta palánta van: szabad gyökerű és tápkockás palánta. Előbbi érzékenyebb, hiszen a gyökér ki van emelve a termesztőközegből – ezeket lehet a piacokon megvásárolni. Ezeket a vásárlás után gyorsan nedves zacskóba betekerve szállítsuk haza, majd azonnal ültessük el az előzőleg jól előkészített apró morzsás területre -figyelmeztet Sipos gazda.

A tápkockás palánta esetében a szállítás hungarocell tálcában történik, s ezt is nedvesen kell tartani, nem szabad, hogy erős napsugárzás érje közvetlenül. A szakértő azt tanácsolja, hogy túlságon mélyre ne ültessük a palántákat.

Ezt mondta az ázsiai imádkozó sáskáról korábban a növényorvos:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/csak-egy-hideg-tel-vegezhet-az-azsiai-imadkozo-saskaval

Figyeljünk arra, hogy ne ültessük nagyon mélyre a palántákat

agrotrend.hu/https://novenyvedoszer.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés