Gazdálkodás

Kertészet

TÁMAD A LEVÉLTETŰ. HOGYAN VÉDEKEZZÜNK ELLENÜK?

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejlődése után szoktak megjelenni. Az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedékeket, melyek feladata a levéltetvek szétterjesztése. A növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű nemzedékek sorát hozzák létre.
Zsigó György legújabb növényvédelmi előrejelzésében a levéltetűk aktuális problémájáról számol be.

Hogyan károsítanak?

A levéltetvek szívó kártevők: a levelet szívogatják (növényi nedvvel táplálkoznak), ennek következtében a levelek torzulnak, összesodródnak, gyakran elszíneződnek (alma, ribizke esetén megvörösödnek). Rendszeresen a hajtás csúcsi, tehát a legfiatalabb, gyenge, zsenge részét szokták megtámadni.

A levéltetvek nem adják fel!

Hívja fel a figyelmünket legújabb növényvédelmi felhívásában Zsigó György növényorvos.

Az egyik pesti parkban április 26-án permetezték a rózsákat levéltetvek ellen. Bevált a kontakt Decis Mega és a felszívódó Mospilan 20 SG kombinációja, kiszáradt tetvek tetemei borították a bimbókat. Ám április 29-én már élő szárnyas egyedeket is felfedeztem a bimbókon (lsd. 1. Kép)

Szárnyas levéltetű a rózsabimbón
1. Kép: Zsigó György, 2024. ápr. 29.

A rendszeresen nyírt sövények friss hajtásain biztosan számíthatunk a kártételükre. A tápanyagban dús fiatal leveleket különösen kedvelik a levéltetvek. Most érdemes megnézni pl. a jezsámen, a juhar és a bangita sövényeket. A besodródott hajtásvégek védelmében kolóniákban nyüzsögnek a tetűlárvák.
Néhol már el kellett végezni az első permetezéseket is. A nyári aszály lecsökkenti a számukat, de párás környezetben pl. öntözött ágyásokban, egész nyáron küzdhetünk velük. 

Ahol sok a hangya, ott levéltetű is van

A levéltetvek táplálkozásuk során mézharmatotédes váladékot választanak ki, amit a hangyák megtalálnak, és előszeretettel fogyasztanak.

Ha bármilyen növényen erős hangyavonulás figyelhető meg, azon nagy valószínűséggel megtalálhatók a levéltetű-telepek – írja dr. Némethy Zsuzsanna novenydoktor.hu oldalon.

A hangyák őrzik a tetűket mert imádják a belőlük nyert édes nedvet.
Forrás: ng.24.hu

Így a tetveket gondozó hangyák és konkurenseik, a katicabogarak is elárulják, hogy azon a növényen valahol már tetűnek kell lennie.

A legújabb növényvédelmi szemle során a vizsgált a pünkösdirózsa bimbóján nincsenek tetvek. – állapítja meg Zsigó György a felhívásában. Itt a hangyák a kinyíló rügypikkelyeknél, a növény által kiválasztott nedveket nyalogatják (lsd. 2. Kép).

A hangyák a kinyíló rügypikkelyeknél, a növény által kiválasztott nedveket nyalogatják
2. Kép: Zsigó György 

Hogyan és mikor védekezzünk a levéltetvek ellen?

A védekezés hatékonyságát növeli, ha a levéltetvek megjelenésekor, tehát felszaporodásuk előtt permetezünk. Időben végzett kezelés lesz csak eredményes! Ha egy növénynél csak elszórtan jelentek meg a tetvek egyes hajtások végein, vagy csak egyes leveleken, azokat ollóval vágjuk le, és ezzel egy permetezést meg is takarítottuk. Ajánlott a levéltetvek megjelenését sárga ragacsos színcsapdák kihelyezésével ellenőrizni. Ne feledjük, hogy a levéltetvek általában a levelek hátoldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban már csak a felszívódó hatású rovarölő szerek tudják kifejteni ölő hatásukat. – tanácsolja dr. Némethy Zsuzsanna.

agrotrend.hu/https://novenyvedoszer.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés