Hírek

A Bükk-vidék Geopark is elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

Egy több éves szakmai munka eredményeként a Bükk-vidék Geopark március 27-én hivatalosan is tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának.

2017-ben, négy bükk-vidéki település (Borsodnádasd, Felsőtárkány, Répáshuta és Szomolya) kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában létrejött, 2817 km² kiterjedésű Bükk-vidék Geopark az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területét fedi le, magában foglalva az Upponyi-hegységet és a Bükköt – írja az oldalán a nemzetipark-igazgatóság.

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három UNESCO globális geopark együttesen hazánk területének 7,9%-át fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben.

Forrás: turistamagazin.hu

A geopark cím elnyerését Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság állandó szakbizottságaként működő Geopark Magyar Nemzeti Bizottság elnöke jelentette be.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a cím nem új védett területi kategóriát jelent, és nem jár új korlátokkal vagy előírásokkal, hanem lehetőségeket nyit a helyi szereplők számára.  Ez a cím a Bükk-vidéket is felteszi a világtérképre, támogatva azokat, akik tevékenységüket a terület földtani értékeire alapozzák.

Az UNESCO Globális Geopark hálózata széles körű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára, és figyelmet irányít a Bükk-vidék Geoparkra, kiemelve ezen a terület gazdag kulturális és természeti örökségét.

 A Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark a földtudományi értékek vonzerején túl ökológiai, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális és gasztronómiai értékekre támaszkodva törekszik a térség fejlődését szolgálni

– mondta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a sajtótájékoztatón, majd a közeljövő terveiről is szó esett: Május elején a Szeleta Parkban kutatók mutatják be a geopark földtani érdekességeit és tudományos munkájukat. Ezután a geopark egyes településein helyszíni programokat szerveznek, ahol az UNESCO címmel járó további lehetőségeket mutatják be a helyi közösségeknek. Tervezik geotúrák kiírását is a geopark nevezetes helyszíneinek megismerésére.
Tiszteletben tartva a helyi hagyományokat, a térség gazdaságát szeretnék fellendíteni azáltal, hogy ösztönzik a helyi élelmiszerek előállítását. Várhatóan meghirdetik a GEOfood pályázatot is.
agrotrend.hu / turistamagazin
Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook