Hírek

Nyakunkon a kullancsszezon – Hamarabb érkeznek a vérszívók Győr-Moson-Sopronba

„A klímaváltozás miatt a kullancsszezon kezdete is megváltozott. Korábban májustól augusztus végéig kellett figyelni, most már márciustól szeptember elejéig tart”

– mondta el dr. Schmidt Péter győri gyermekháziorvos.

Kirándulásoknál nagyon fontos, hogy szoros ruházatot viseljünk, amely lehetőleg az egész testet fedi. A túrázáshoz zárt cipőt vegyünk és a nadrágot is tűrjük be. A kullancsok bokrokon, fákon és a fűben egyaránt megtalálhatóak, így bármely testrészünkön lehetnek.

Dr. Schmidt Péter elmondta: a rendelőben minden hónapban van egy-két eset, amely kullancsfertőzésre utal. A kullancsok a bőrön keresztül fertőznek. Eltávolításukra vannak kifejezetten erre a célra készített csipeszek.

Forrás: pixabay.com

„Sokan megijednek, ha a kullancs feje a művelet közben letörik és a bőrben marad. Ilyenkor nem kell megrémülni, a szervezet rövid időn belül kilöki magából”

– mondta dr. Schmidt Péter.

A fertőzés a csípést követő 7–14. napban jelentkezik, bőrpírt, fejfájást, hányást okozhat. Nagyon ritkán agyhártyagyulladás is előfordulhat gyermekeknél, de a saját praxisomban még nem találkoztam ilyen esettel. A kullancs elleni védőoltás Magyarországon is elérhető. Nagy örömünkre egyre több szülő, köztük korábban oltásellenesek is, a beadás mellett döntenek.

A doktor kiemelte: országon belül is nagyok az eltérések, Nyugat-Magyarországon nagy számban fordulnak elő a vérszívók.

Többféle természetes hatóanyagú spray, kenőcs közül lehet választani, de vannak újabb termékeink is, mint a gyerekeknek vásárolható kullancsriasztós karkötő és hajgumi, vagy a babakocsira ragasztható matricák, illóolajjal átitatva – sorolta a lehetőségeket dr. Bolyky Izabella, a soproni Ikvahíd Gyógyszertár gyógyszerésze. Vannak persze olyan készítményeink is, amelyek kemikáliát tartalmaznak, ezek ugyanúgy riasztóspray-k, -rollok

– tette hozzá.

Mindenképpen érdemes olyan terméket választani, amely 6–8 órán át hat. A kemikáliáknál azért célszerű figyelni arra, hogy nagyon vastagon ne kenjék fel, mert esetleg fejfájást vagy allergiás reakciót okozhat. Mindegyik termék megfelelő védettséget ad, leginkább a hatóidejükben lehet eltérés. Amikor már megcsípett valakit a kullancs, akkor lehetőség szerint kullancskiszedő kanalat vagy csipeszt használjanak, és mindenképpen ügyeljenek arra, hogy a potrohát ne nyomják össze az állatnak, s mielőtt kihúzzák, ne kenjék be semmivel

– tanácsolta a szakember.

agrotrend.hu / kisalföld

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés