Nem kategorizált

A biztonságos terménytárolás első lépései

A betakarítás közeledtével rövidesen megkezdődik a terménytároló létesítmények raktározásra való felkészítése. Nem szabad félvállról venni ezt a munkát, azt ugyanis egyetlen gazdálkodó sem engedheti meg magának, hogy a termőföldön nehéz munkával és magas költséggel megtermelt termény a raktározás alatt szenvedjen mennyiségi vagy minőségi veszteséget. Mindez a tárolótér felkészítésével kezdődik!

A terményre leselkedő veszélyek

A tárolótérben lévő terményre több veszély is leselkedhet, amely származhat rovarkártevőktől, valamint gombás megbetegedésektől. Ezek mennyiségi csökkenésből és minőségromlásból eredő károkat egyaránt okozhatnak.

A kártevők között olyan raktári körülmények között károsító fajok említhetők, mint a zsuzsokfélék (közismertebb elnevezésükön zsizsikek), lisztbogár- és molyfajok, valamint atkák. Ezek kártétele nyomán közvetlen mennyiségi veszteség is bekövetkezhet, de legalább ilyen nagy jelentősége van a minőségi jellegű károkozásuknak. Ez utóbbi abból fakad, hogy e fajok egyedeinek teljes életciklusa a terményhez kötődik, abban élnek, rágcsálékukkal, levedlett kültakarójukkal, ürülékükkel, pusztulásuk után maradványaikkal szennyezik azt. Az ellenük történő utólagos védekezés körülményes, az csupán magas költséggel, sokszor a termény átmozgatásával, valamint különleges felhasználású, rendkívül veszélyes foszforhidrogén-tartalmú termékek alkalmazásával lehetséges. Felszaporodásuk nyomán olyan nedves, felmelegedő gócok alakulhatnak ki a terményben, amelyben megtelepedhetnek egyes raktári körülmények között károsító gombabetegségek. Ezek között nem egy (például Penicillium– és Aspergillus-fajok) bizonyos körülmények között mikotoxinokat is termelhet, amelyek jelentős mértékben ronthatják a termény minőségét, így értékesítésének lehetőségeit. Azonban a terménytárolásra szolgáló létesítmények megfelelő felkészítésével a károk minimalizálhatók, de akár el is kerülhetők.

A terménytároló környezetének rendbetétele

A raktári kártevőkkel szembeni előzetes védekezés során nem csupán a tárolótérben várnak teendők a gazdálkodókra, az a tárolásra szolgáló létesítmények tágabb környezetében kezdődik. Az előző évből − vagy talán még régebbről − ottmaradó raktári söpredék, terménymaradék biztonságos élettérként szolgál a raktári kártevők számára, amelyben fel is szaporodhatnak. Mivel a legtöbbjük kiválóan gyalogol, biztosan meg fogják találni az újonnan betárolt terményt, abba betelepülve elindítják fertőzését. Ezért az első lépések közé tartozik ezeknek a terménymaradékoknak az eltávolítása és megsemmisítése, ami nem csupán a tárolószínek, vagy tornyok környékén kötelező, hanem telephely teljes területén.

A terménytároló létesítmények előzetes felkészítése

A betárolt termény egyik nagy ellensége a nedvesség, származzon az a tetőn át becsordogáló, vagy kívülről a termény alá folyó csapadékból, hóolvadékból, födémen lecsapódó párából csöppenő vízből, a padozaton keresztül felszivárgó talajnedvességből. A nedvesség hatására a magok életfolyamatai beindulnak, az érintett rész bemelegszik, amely kedvező körülményeket teremt a raktári kártevők és gombabetegségek megjelenésére és gócszerű károsítására.

Síktárolók esetében a betárolt termény biztonságát jelentős mértékben veszélyezteti a tárolótérben felhalmozott zsák, bigbag, gép, különféle lom, minden, ami búvóhelyet biztosíthat a raktári kártevők számára. De ugyanez igaz az előző évről megmaradt, a tárótérben felhalmozott termény- és vetőmagmaradékra is, ugyanis az esetek nagy részében azokban is fellehetők a raktári kártevők. Ezekről a pontokról a betárolásra kerülő új termés gyors fertőződése biztosra vehető.

A nem megfelelő raktározási körülmények mennyiségi veszteséget és minőségromlást is okozhatnak.

Tárolótérből történő eltávolításukat követően eljött a legfontosabb beavatkozás, az alapos takarítás ideje. Ennek során össze kell gyűjteni és el kell távolítani a padló és a falazat repedéseiben felgyülemlett terménymaradékot, törmeléket és port. A takarításnak ki kell terjednie a tartószerkezet akár több méterrel a padlószint felett lévő részeire is. Ezt követően a felületeket le kell kezelni egy, az erre a célra engedélyezett rovarölő készítménnyel. A legjobb, ha ez tömlős permetezővel és nagynyomású szórófejjel történik, azzal ugyanis elérhetők és direkt módon kezelhetők a tartószerkezet elemei, a falazat és a padozat repedései. A munkát nagy mennyiségű vízzel, áztatásszerűen kell elvégezni. Az ilyen célra felhasználható készítmények kontakt módon hatnak, ezért a hatás kifejtéséhez érintkezniük kell a kártevőkkel, ehhez kellő mértékben át kell tudják nedvesíteni az esetleg megmaradó porréteget is, ami kizárólag ilyen módon érhető el.

A síktárolókon túl a takarításból a tárolásra használt silók és tornyok sem maradhatnak ki. Ennek során gondosan el kell távolítani azok faláról, szerkezeti elemeiről a leülepedett port, a feltapadt terménymaradékokat, különös tekintettel az ürítőtölcsér és a zárszerkezet elemeire. A termény mozgatását végző rendszer felvonóit, aknáit, szállítószalagait − amennyire csak arra lehetőség van − hasonló módon kell takarítani, majd rovarölő permetezőszerrel kezelni. Természetesen mindennek ki kell terjednie a rostákra, tisztítóberendezésekre és minden olyan eszközre és felületre, amellyel a termény érintkezik.

A terménytárolásra szolgáló létesítmények raktározásra való felkészítése egy alapos takarítással kezdődik.

A betárolt termény paraméterei

A tárolótérbe bekerülő termény egyes paraméterei hosszabb távon is befolyásolhatják annak minőségét. A termény egy élő, lélegző anyag, amelyben meghatározott nedvességtartalom (gabonafélék esetében 14,5%) felett olyan biológiai folyamatok indulhatnak el, amelyek kedvezőtlenül hatnak a termény minőségének megóvása szempontjából. Azonban ennél alacsonyabb nedvességtartalom is okozhat problémát, ugyanis a gabonafélékben már 13% felett aktívak lehetnek egyes, raktári körülmények között károsító gombafajok, amelyek akár a tárolás során is növelhetik a termény toxintartalmát. Ezért a tároltérbe bekerülő terménynek egységesen alacsony nedvességtartalommal kell rendelkeznie, még akkor is, ha heterogén érettségű állomány kerül betakarításra.

A nedvességtartalmon túl a termény tisztasága is befolyásolhatja a tárolás biztonságát. Amennyiben az szemetes, abban sok por, szerves törmelék, tört szem, valamint gyommag található, már a betárolás során olyan rétegződés indulhat meg, amely tömörödöttsége miatt lehetőséget ad a páralecsapódásra, a raktári kártevők és gombás megbetegedések megjelenésre. Ezekből a gócokból kiindulva idővel akár az egész garmada is megfertőződhet, ezért, ha arra van lehetőség, a szemre tisztának tűnő termény is rostán át kerüljön be a tárolótérbe.

A szántóföldön gazdálkodók a megmondhatói, sokszor mennyi kínlódás, nehézség és költség árán lehet eljutni addig, hogy jó termést jó minőségben takaríthassanak be területükről. Igazán kár lenne mindezt a célegyenesben kockáztatni, esetleg veszni hagyni, ezért már a kezdetektől érdemes figyelmet fordítani a termény biztonságos tárolására. Ez egy alapos takarítással kezdődik!

agrotrend.hu/https://www.agrarunio.hu/

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés